Tapauskoosteet

Thiago Henrique Gomes da Rocha

Thiago Henrique Gomes da Rocha

 

What’s up Brasilia?

Tapaus sijoittuu 2010-luvun Brasiliaan, Goiânian kaupunkiin. Goiânia on Keski-Lännessä sijaitsevan Goiásin osavaltion pääkaupunki, jossa asuu vajaa puolitoista miljoonaa ihmistä. Kaupunki sijaitsee noin 200 kilometrin päässä maan pääkaupungista Brasiliasta. Maan lakijärjestelmää ja oikeuskäsittelyä on syytetty hitaaksi ja kankeaksi, sillä tuomioista valittamisen jälkeen ratkaisua joutuu odottelemaan jopa muutaman vuoden ajan. Toisaalta oikeusistuimet ovat viime vuosina osoittaneet ajan hermolla pysymistä, sillä oikeudenkäyntejä on striimattu Youtubeen ja korkein oikeus ylläpitää omaa Twitter-tiliä.

Maan henkirikostilastot ovat karua luettavaa. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut maan olevan kärkisijoilla koko maailman mittakaavassa. Henkirikoksia tapahtuu keskivertoa enemmän, noin 32 kuolemaa 100 000 henkeä kohden, kun hyväksyttäväksi koettu luku olisi 10 kuolemaa 100 000 henkeä kohden. Myös aseellisissa hyökkäyksissä maa on kärkisijoilla. Henkirikosten esiintyvyys vaihtelee suuresti maan sisällä eri alueiden kesken. Lisäksi vangittujen ihmisten määrä on suuri ja maa on sen suhteen kolmannella sijalla maailmassa heti Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen.

 

Brasilian poliisi

Brasiliassa toimii kuusi eri poliisivoimaa: the Federal Police, the Federal Highway Police, the Federal Railway Police, the State Military Police ja Fire Brigade sekä the State Civil Police. Kaksi viimeksi mainittua ovat kunkin osavaltion alaisia.

Poliisia on syytetty kuulusteltavien henkilöiden kovakouraisesta käsittelystä ja painostavista kuulusteluista. Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet Brasilian poliisin ja vankiloiden työntekijöiden suorittamasta epäinhimillisestä vankien kohtelusta. Tapauksia raportissa oli 64 vuodesta 2010 alkaen. Poliisit ovat yrittäneet pakottaa ihmisiä tunnustamaan väkivaltaisin keinoin. Eräässäkin tapauksessa neljä miestä oli otettu kiinni epäiltynä 14-vuotiaan tytön raiskauksesta ja murhasta. Miehiä oli lyöty, tukehdutettu ja heille oli annettu sähköshokkeja, kunnes he lopulta tunnustivat. Myöhemmin DNA vapautti heidät epäilyistä.

 

Uhrit

Tammikuussa 2014 14-vuotias Barbara da Costa oli odottanut isoäitiään toriaukealla Setora Lorena Parkissa Goiâniassa, kun ohiajanut moottoripyöräilijä oli ampunut häntä rintaan tappaen hänet välittömästi. Seuraavana päivänä 23-vuotias Beatriz Mora koki samanlaisen kohtalon. Vuoden 2014 aikana samanlaiset hyökkäykset jatkuivat Goiânian kaupungissa. Alkusyksyllä parin kuukauden aikana oli kuollut jopa 17 ihmistä samalla tavalla. Uhrit olivat yleensä nuoria naisia, jopa teinityttöjä. Osassa murhista oli silminnäkijöitä, jotka kertoivat hyökkääjän olleen moottoripyörällä ajava mies, jonka kasvoja he eivät nähneet jonkinlaisen maskin tai huivin vuoksi. Mies oli huutanut kovaan ääneen ”ryöstö!” ja ampunut uhrinsa ennen kuin oli vienyt tältä mitään arvoesineitä. Motiivina ei kuitenkaan vaikuttanut olevan ryöstö, sillä mies ei ottanut uhreilta mitään arvoesineitä mukaansa. Ampumiset olivat tapahtuneet täysin julkisilla paikoilla, kuten bussipysäkeillä, toreilla ja kahviloiden tai ravintoloiden edessä.

Syksyllä 2014 Goiânian poliisi muodosti 150:n virkamiehen task force -yksikön tutkimaan seitsemäätoista murhaa viimeisen kahden kuukauden ajalta. Näissä murhissa epäiltiin sarjamurhaajaa, joka valikoi uhrinsa sattumanvaraisesti. Poliisit tunnistivat kuitenkin selvän toimintatavan – kaavan. Viimeisten muutaman vuoden ajan oli samassa kaupungissa tapahtunut useita muitakin murhia, esimerkiksi ulkona nukkuvia kodittomia miehiä oli ammuttu, seksityöläisiä oli ammuttu tai puukotettu ja joitakin miehiä oli vielä kuristettu. Nämä murhat eivät yhdistyneet toisin kuin viimeisten kuukausien ampumiset, joissa uhriprofiili ja tekotapa olivat jokseenkin samanlaisia.

Ihmiset alkoivat hermostua, kun hyökkääjää ei saatu kiinni. Yhteisö oli paniikissa. Kuka tahansa saattoi olla seuraava uhri. Ihmiset pitivät mielenosoituksia kunnantalojen edessä yllään valkoiset paidat ja käsissään uhreja esittävät kuvat. Osan mielestä task force oli muodostettu liian myöhään. Kuolemiin olisi pitänyt reagoida aiemmin.

 

Pidätys

Tiistaina 16. lokakuuta vuonna 2014 poliisit pysäyttivät Goiâniassa varastetulla rekisterikilvellä varustetun moottoripyöräilijän. Mies oli jo saanut syytteen rekisterikilven varastamisesta aiemmin samana vuonna ja odotti parhaillaan oikeudenkäyntiä asian tiimoilta. Mies pidätettiin ja häntä kuulusteltiin seuraavana päivänä, jolloin hän tunnusti yllättäen 39 ihmisen murhat. Mies oli nimeltään Thiago Henrique Gomes da Rocha – 26-vuotias mies, joka työskenteli sairaalan vartijana.

Hänen ja hänen äitinsä kotiin tehdyssä etsinnässä otettiin talteen 38-kaliiberinen ase, joka täsmäsi kuuden viime kuukausina murhattujen naisten ampumisissa käytettyyn aseeseen. Lisäksi poliisi löysi ainakin kaksi erilaista veistä, joista toinen oli pienempi, käyrä ja kiiltävä ja toinen isompi, tavallisen keittiöveitsen kokoinen, jossa terä oli kulunut. Lisäksi löydettiin vasara, joka näytti melko uudelta ja sen viivakoodilappu oli ehjänä sen varressa, käsiraudat sekä muutamia varastettuja rekisterikilpiä. Murhat, jotka mies tunnusti, sisälsivät ne viisitoista murhaa viimeisen kahden kuukauden ajalta, joita tutkimaan poliisi oli muodostanut task forcen. Viimeisten neljän vuoden aikana oli kuollut satunnaisesti erilaisia ihmisiä, opiskelijoita, aikuisia naisia ja kodittomia, joiden murhissa ei ollut epäilty sarjamurhaajaa, mutta nyt tämä mies tunnusti nämä kaikki teot.

 

Kuulustelu

Torstaina 18. lokakuuta Rocha yritti tehdä itsemurhan sellissään. Hän ei onnistunut siinä, sillä vanginvartija ehti estää teon. Samana päivänä pidettiin lehdistötilaisuus, jossa paljastettiin epäilyt miestä kohtaan. Tunnelma oli kaoottinen. Uhrien omaiset huusivat miestä murhaajaksi.

Lyhyessä videopätkässä näkyy Rochan kuulustelusta osio, jossa hän tunnustaa kahdennenkymmenennen uhrinsa, naisen nimeltä Lilian, murhan. Hän istuu rauhallisesti nojaten tuolinsa selkänojaan, kädet käsiraudoissa sylissään. Hänen peukalonsa tekevät pientä liikettä, mutta muuten hän ei liiku tuolissaan. Hän vastaa lyhyesti ja täsmällisesti esitettyihin kysymyksiin. Hänen ilmeensä on melko neutraali, kun hän katsoo eteensä ja ottaa satunnaisesti katsekontaktia kuulustelijoihin.

Poliisin mukaan Gomes da Rocha tunnusti jokaisen murhan käyttäen uhreista numerointia yhdestä kolmeenkymmeneenyhdeksään. Ensimmäisten uhrien hän kertoi olleen kodittomia, oletettuja homoseksuaalisia miehiä tai seksityöläisiä. Ensimmäinen naispuolinen uhri oli 14-vuotias Barbara Costa, ja tämän jälkeen naispuolisia uhreja oli lopulta yhteensä 22. Jokaisen tunnustuksen kohdalla hän kertoi viileän rauhallisesti muutaman minuutin ajan murhan yksityiskohdista. Hän ei niinkään kuvaillut uhrien ulkonäköä vaan tekemäänsä väkivaltaa.

Poliisit kertoivat olleensa shokissa miehen kylmyydestä. Gomes da Rochan asianajaja Thiago Vidal väitti aluksi, että poliisit olivat pakottaneet miehen tunnustamaan murhat aggressiivisella kuulustelullaan. Kun hän kuuli asiakkaansa yksityiskohtaisen tunnustuksen, hän henkilökohtaisesti muutti mieltään. Hän oli muistuttanut asiakastaan tämän oikeudesta pysyä vaiti, mutta Gomes da Rocha oli vaatinut, että hänen täytyy saada puhua asiasta. Kuitenkin mies myöhemmin laski uhriluvun kahteenkymmeneenyhdeksään.

 

Kahdeksan päivän päästä pidätyksestä Gomes da Rocha siirrettiin toiseen vankilaan. Matkalla häntä saattoi 20 poliisia. Mies pystyi silti irrottautumaan poliisien otteesta sen verran, että potkaisi yhtä valokuvaajaa vatsaan, ennen kuin hänet talutettiin poliisiautoon. Vankilassa hän oli aluksi uhannut muiden vankien henkeä. Hän oli kerran kysynyt vartijalta, saisiko hän syytteen vankilassa tehdystä murhasta. Myöhemmin mies rauhoittui eikä tuottanut enää väkivaltaisia puheita. Hän vietti lähinnä aikaa yksin sellissään lukien kirjaa. Muut vangit olivat vastaavasti uhanneet Gomes da Rochan henkeä, mutta ajan kanssa uhkaukset loppuivat.

Miehen äiti ja pikkuveli tulivat tapaamaan tätä vankilaan. Gomes da Rocha oli sanonut olevansa tuolloin iloinen ensimmäistä kertaa pidätyksensä jälkeen. Mies oli huolissaan perheenjäsentensä turvallisuudesta nyt, kun heidät yhdistettäisiin sarjamurhaajaan. Hän kertoi pyytäneensä tekojaan anteeksi äidiltään. Haastattelussa hän pyysi anteeksiantoa myös yleisöltä. Hän kertoi haluavansa hoitoa valtavaan vihaansa.

 

Motiivi

Thiago Henrique Gomes da Rocha syntyi vuonna 1988. Hän eli ilman isää ja hänen äitinsä teki paljon töitä, joten hänen isovanhempansa pitivät huolta Thiagosta ja tämän pikkuveljestä. Perhe kuvasi miestä hiljaiseksi. Hänellä ei ollut paljon ystäviä ja häntä ilmeisesti kiusattiin koulussa ja naapurustossakin. Mies kertoi joutuneensa seksuaalisesti hyväksikäytetyksi 11-vuotiaana. Hänen naapurinsa oli muutaman kuukauden ajan hyväksikäyttänyt häntä ja kieltänyt häntä puhumasta asiasta kenellekään. Aikuisena Gomes da Rocha asui äitinsä kanssa samassa asunnossa.

Gomes da Rochalla kerrotaan olleen myös tyttöystävä, joka poliisien mukaan muistutti joitakin uhreja. He olivat ilmeisesti olleet kihloissa ja kävivät säännöllisesti kirkossa yhdessä. Tai ainakin miehen tyttöystävä oli ollut aktiivinen kirkossa kävijä. Useissa lähteissä kuitenkin väitetään, että mies ei koskaan seurustellut.

Gomes da Rocha kasvoi tuntemaan vihaa kaikkia ja kaikkea kohtaan. Mies kuvasi, että häntä ajoi jokin suurempi voima. Mies sai suurta mielihyvää tappamisesta, mutta tunne meni nopeasti ohi ja mies koki pakottavan tarpeen tehdä saman uudelleen. Murhaaminen lievitti hänen ahdistustaan ja uhrien piti olla hänelle tuntemattomia. Kaikki hänen uhrinsa olivat sattumanvaraisia eikä hänellä ollut henkilökohtaista suhdetta yhteenkään uhriin. Aluksi hän tappoi sattumanvaraisemmin mutta ajan kuluessa hän kehitti toimintatavan: hän ajaisi kasvot peitettynä moottoripyörällään ja ampuisi ihmisiä ja pakenisi nopeasti paikalta.

Juuri pidätystään edeltävänä sunnuntaina Gomes da Rocha oli ampumassa naista, mutta hänen aseensa ei jostain syystä lauennut ja nainen pelastui.

 

33 oikeudenkäyntiä ja tuomiot

Gomes da Rocha sai syytteet 33 murhasta, joista kolmesta häntä ei lopulta tuomittu. Jokainen murha käsiteltiin eri oikeudenkäynnissä. Mies oli vankeudessa pidätyspäivästään lähtien ja sai aluksi tuomiot parista varkaudesta ja aseen laittomasta hallussapidosta. Ensimmäinen murhaoikeudenkäynti oli helmikuussa 2016 ja viimeisin syyskuussa 2018.

 • Helmikuu 2016

Syytetty sai 20 vuoden vankilatuomion 15-vuotiaan Ana Karla Lemes da Silvan murhasta. Tyttö oli tapettu vuonna 2013. Oikeudessa mies kertoi olevansa pahoillaan. Hän kertoi, ettei murhalle ollut mitään syytä eikä tekoa pysty selittämään. Hän väitti, ettei saanut mielihyvää teosta, vaan häntä ajoi jokin paha voima. Puolustusasianajajat olivat yhtä mieltä siitä, että tekoja ei voida kiistää oikeudessa, joten ainoa tavoite, jota he voisivat yrittää saavuttaa olisi lieventää tuomioita. Gomes da Rochan psykologisissa testeissä oli käynyt ilmi, että tämä oli psykopaattinen, mutta syyntakeinen, vaikka puolustus yritti esittää alentuneesti syyntakeisuutta tai syyntakeettomuutta.

 • Maaliskuu 2016

Syytetty sai 22-vuotiaan Juliana Neubia Diasin, 17-vuotiaan Ana Rita de Liman ja 16-vuotiaan Arlete dos Anjos Carvalhon murhista kustakin 20 vuoden vankilatuomion. Hallinnollinen avustaja Juliana oli ammuttu heinäkuussa 2014 autoonsa, jossa oli istunut lisäksi hänen poikaystävänsä sekä hänen ystävänsä. Ana oli opiskelija ja hänet oli murhattu joulukuussa 2013. Arlete oli myös opiskelija ja hänet oli murhattu tammikuussa 2014.

 • Huhtikuu 2016

Syytetty sai 15-vuotiaan Carla Barbosa Araújon murhasta 22 vuoden ja 14-vuotiaan Barbara Luíza Ribeiro Costan murhasta 25 vuoden vankilatuomiot. Carla oli murhattu ryöstöyrityksen yhteydessä ja murhan todisti hänen oma isosiskonsa.

 • Toukokuu 2016

Seitsemäs oikeudenkäynti käsitteli 51-vuotiaan Mauro Nunesin murhaa. Uhrin poika löi oikeudenkäynnin aikana Gomes da Rochaa kahdesti. Toukokuun aikana mies sai myös 13-vuotiaan Tayanara Rodriguez da Cruzin ja 14-vuotiaan Ana Lídia Gomesin murhista 25 ja 26 vuoden vankilatuomiot. Tayanaraa mies oli ampunut selkään kesäkuussa 2014. Tämä oli ollut jutellut ystävänsä kanssa, kun Gomes da Rocha oli tullut hänen luokseen, vaatinut häneltä puhelinta, sitten ampunut tytön ja lähtenyt paikalta ilman arvoesineitä. Ana oli opiskelija, joka oli odottanut pysäkillä bussia matkustaakseen äitinsä luokse elokuussa 2014. Mies ampui häntä neljästi.

 • Kesäkuu 2016

Syytetty sai 25 vuoden tuomion heinäkuussa 2014 tapahtuneen 23-vuotiaan teurastajan Adailton dos Santos Fariasin murhasta. Lisäksi hän sai 25 vuoden ja 6 kuukauden tuomion 24-vuotiaan maitotyöntekijä Janaína Nicácio de Souzan murhasta. Hänet oli tapettu toukokuussa 2014 baarissa.

 • Elokuu 2016

Syytetty sai 25 vuoden tuomion 28-vuotiaan Lilian Sissi Mesquita e Silvan murhasta. Lilian oli kotiäiti ja oli lähtenyt kotoaan hakemaan lapsiaan koulusta, kun mies ampui tätä rintaan vuonna 2014. Samassa kuussa hän sai 26 vuoden tuomion 23-vuotiaan Beatriz Cristina de Oliveiran murhasta. Hänet oli tapettu matkalla kauppaan tammikuussa 2014.

 • Syyskuu 2016

Syytetty sai 25 vuoden vankilatuomion 27-vuotiaan Michel Luiz Ferreira da Silvan murhasta. Mies oli nukkunut kadulla joulukuussa 2012, kun Gomes da Rocha oli ampunut tätä. Hän sai 29 vuoden tuomion 35-vuotiaan Aleandro Santos Mirandan murhasta. Aleandro oli työskennellyt samassa firmassa murhaajan kanssa vartijana, ja mies oli puukottanut tämän hengiltä marraskuussa 2011. 22-vuotiaan opiskelijan Rafael Carvalho Goncalvesin murhasta hän sai 30 vuoden tuomion. Helmikuussa 2013 Rafael oli kävellyt taksitolpalle ystävänsä kanssa, kun mies oli tullut ryöstämään heiltä lompakot. Kun mies oli saanut saaliinsa, hän palasi uudelleen ystävysten luo ja ampui Rafaelia.

 • Lokakuu 2016

Syytetty sai 20 vuoden tuomion 44-vuotiaan kodittoman Paulo Sérgio Xavier de Bastosin murhasta. Hän oli ampunut miehen bussipysäkillä marraskuussa vuonna 2012. Lokakuun toisessa oikeudenkäynnissä käsiteltiin 18-vuotiaan Edimila Ferreira Borgesin murhaa. Hän oli istuskellut serkkunsa kanssa ulkona penkillä, kun ohikulkija ampui hänet. Serkku ei pystynyt tunnistamaan Gomes da Rochaa hyökkääjäksi, joten tämä ei saanut tuomiota tästä murhasta.

 • Marraskuu 2016

Syytetty sai tuomion 26-vuotiaan parlamentin neuvonantajan Ana Maria Victor Duarten murhasta. Nainen oli ammuttu maaliskuussa 2014 kahvilan edessä. Seuraavaksi hän sai 20 vuoden tuomion 19-vuotiaan opiskelijan Pedro Henrique de Paula Souzan murhasta. Pedro oli ammuttu kesäkuussa 2014. Silminnäkijöiden mukaan motoristi pysäytti pyöränsä ravintolan eteen ja käveli Pedroa kohti. Pedro istui ravintolan pöydässä veljensä ja ystävänsä kanssa. Sanaakaan sanomatta mies oli ampunut Pedroa takaraivoon ja paennut paikalta.

Hän sai 20 vuoden tuomion 29-vuotiaan Rosirene Gualberto da Silvan murhasta. Nainen oli ammuttu hänen siskonsa silmien alla autossaan heinäkuussa 2014. He olivat yhdessä menossa yökerhoon juhlimaan ja olivat juuri parkkeeraamassa autoa, kun mies lähestyi heitä. Rosirene ajoi autoa ja pysähtyi, kun mies tuli vaatimaan häneltä auton avainta ja käski naista poistua autosta. Ennen kuin Rosirene oli ehtinyt nousta, oli mies ampunut häntä ja paennut paikalta.

Pian pidätyksensä jälkeen vuonna 2014 hän oli kertonut olleensa pakotettu murhaamaan naisen, sillä demoninen ääni hänen päässään käski hänen tehdä niin. Hän oli kertomansa mukaan yrittänyt vastustaa tätä tunnetta ja tätä ääntä, mutta se oli ollut häntä vahvempi ja murha oli tapahtunut. Tämän jälkeen tuomari oli pian pyytänyt miehen mielentilasta lausuntoa asiantuntijoilta. Mielentilatutkimus on puolustuksenkin kannalta olennainen osa oikeuskäsittelyä. Rosirenen sisko puhui oikeudessa ja tunnisti Gomes da Rochan hyökkääjäksi. Hän esiintyi oikeudessa hyvin liikuttuneessa mielentilassa. Hän sanoi, ettei hänellä ollut epäilystäkään, että mies oli syyllinen.

Hän sai 19 vuoden ja kuuden kuukauden tuomion 36-vuotiaan bisnesmiehen Denílson Ferreira de Freitasin murhasta. Tutkimusten mukaan hän oli saanut 1 000 dollarin rahasumman uhrin entiseltä vaimolta palkkioksi surmatyöstä. Mies oli ammuttu baarissa helmikuussa 2014.

Hän sai 21 vuoden tuomion 17-vuotiaan Thamara Conçeição Silvan murhasta. Thamara oli tuolloin viidennellä kuulla raskaana kesäkuussa 2014. Hän oli istumassa torin laidalla penkillä, kun häntä ammuttiin rintaan. Marraskuun viimeisessä oikeudenkäynnissä käsiteltiin 56-vuotiaan kodittoman Valdivino Ribeiron murhaa. Hänet oli tapettu lokakuussa 2012. Todisteet eivät riittäneet tuomioon tämän murhan kohdalla.

 • Joulukuu 2016

Syytetty sai 20 vuoden tuomion 22-vuotiaan kodittoman Thiago Fernandes de Carvalhon murhasta. Hänet oli tapettu joulukuussa 2012 kadulla, kun oli ollut nukkumassa. Hän sai kaksi laukausta päähänsä. Hän sai 20 vuoden tuomion 15-vuotiaan opiskelijan ja capoeira-mestarin Isadora Aparecida Cândida dos Reisin murhasta. Hänet oli tapettu kesäkuussa 2014, kun hän oli palaamassa kotiin poikaystävänsä luota.

Hän sai myös 20 vuoden vankilatuomion 34-vuotiaan kodittoman Marcos Aurélio Nunes da Cruzin murhasta, joka tapahtui marraskuussa 2012. Tämä oikeudenkäynti käytiin uudelleen kesäkuussa 2018 ja tuolloin hän sai vasta tuomionsa.

 • Helmikuu 2017

Syytetty sai 46 vuoden ja kahdeksan kuukauden tuomion 13-vuotiaan Mateus Henrique Rodrigues de Moraesin ja 15-vuotiaan Karine dos Santos Fariasin murhista. Heidät oli tapettu kahvilassa, jonne he olivat tulleet kirkosta lähtiessään heinäkuussa 2014.

Hän sai 13 vuoden ja neljän kuukauden tuomion 39-vuotiaan kodittoman Wesley Alves Guimarãesin murhasta, joka tapahtui helmikuussa 2013. Hänet todettiin syylliseksi, mutta tämä oikeudenkäynti oli ainoa, jossa hänen todettiin olevan alentuneesti syyntakeinen, ettei hän täydellisesti vastannut teoistaan.

 • Toukokuu 2017

Syytetty sai 25 vuoden tuomion 20-vuotiaan Taís Pereira de Almeidan murhasta, joka tapahtui maaliskuussa 2014.

 • Marraskuu 2017

Marraskuun oikeudenkäynti koski 15-vuotiaan opiskelijan Diego Martins Mendesin murhaa. Hänet oli tapettu kaikista uhreista ensimmäisenä, eli marraskuussa 2011. Tuomiossa todettiin, että Gomes da Rocha oli vastuussa kuolemasta, mutta hän ei kuitenkaan saanut tuomiota tästä murhasta.

 • Heinäkuu 2018

Syytetty sai 21 vuoden tuomion Wanessa Oliveira Felipen murhasta. Hänet oli tapettu apteekissa huhtikuussa 2014.

 • Syyskuu 2019 – viimeisin oikeudenkäynti

Syytetty sai 26-vuotiaan Bruna Gleycielle de Souza Goncalvesin murhasta 21 vuoden vankilatuomion. Brunan vanhemmat, jotka ovat eronneet, osallistuivat oikeudenkäyntiin. Brunan äiti Marlene Bernadete de Sousa oli pukeutunut valkoiseen paitaan, johon oli painettu hänen tyttärensä kuva. Hän oli itkuinen puhuessaan murhasta. Hän kertoi antaneensa teon jo anteeksi Gomes da Rochalle. Hän sanoi haastattelussa: ”On ollut vaikeaa. Bruna jätti suuren aukon. Hän jätti minulle yhden pojan kasvatettavaksi. Hän lähti töihin ja palasi arkussa. Olen jo antanut anteeksi miehelle, olen vain pahoillani hänen puolestaan.” Brunan isä Clinge Goncalves de Oliveira oli eläköitynyt sotilaspoliisi ja puhui myös oikeudessa. Hän kertoi olleensa puhelimessa Brunan kanssa viimeisen kerran neljä päivää ennen tämän kuolemaa. Hän oli luvannut auttaa tytärtään opinnoissa. Bruna haaveili collegesta (yliopisto) ja oli viimeisinä päivinään iloisella tuulella. Oikeudessa kuultiin myös Brunan murhan nähnyttä ystävää Alexsandro Francisco de Araújoa, joka oli seissyt naisen vieressä tämän kuollessa. Hän kertoi moottoripyöräilijän väittäneen ryöstävänsä heidät, mutta ennen kuin Bruna ehti ottaa puhelimensa esiin, mies oli ampunut tätä rintaan. Tämän jälkeen mies osoitti asetta Alexsandroa kohti, mutta tämä aneli hyökkääjää säästämään hänet ja motoristi ajoi pois.

Syyttäjä puhui oikeudenkäynnissä siitä, että Brunan murha ei voi olla vain yksi numero viitaten Gomes da Rochan tunnustukseen, jossa tämä viittasi kaikkiin uhreihinsa numeroinnilla. Hän sanoi: ”Thiago on syyntakeinen ja kykenevä vastaamaan kaikkiin murhiin, jotka hän suoritti. Se ei ole minun päätelmäni, vaan Goiás Court of Justicen lääketieteellinen lautakunta on todennut hänen olevan psykopaatti; että hän ei kykene muodostamaan emotionaalisia siteitä. Hän ei ole kykenemätön, hänellä ei ole sairautta, vaan hänen persoonansa on poikkeava.”

 

Puolustus

Yleinen puolustaja esitti miehen olevan alentuneesti syyntakeinen. Hän puhui siitä, miten miehen tuomio vain vahvistaa nykyistä systeemiä. Systeemiä, joka ei tee tarpeeksi estääkseen tällaista tapahtumasta. Hänen mukaansa diagnoosia ei myöskään ollut tehty tarpeeksi perusteellisesti.

Syyttäjä vastasi tähän puolustamalla lääketieteellistä raporttia ja toteamalla, että Gomes da Rocha oli, toisin kuin puolustus väitti, täysin kykenevä päättämään itse asioistaan ja hillitsemään impulssejaan. Hän ei ollut lääkärien mielestä normaali, mutta se ei estänyt häntä olemasta vastuussa murhista. Hän toi esiin kaikki seikat, jotka tukivat sitä, että mies pystyi hillitsemään itseään ja päättämään itse, milloin käyttäytyy poikkeavasti. Hän oli suorittanut vartijan kurssin. Hän oli saanut ajokortin. Hän ei tappanut ketään ollessaan töissä.

Puolustuksen seuraavassa puheenvuorossa vedottiin siihen, että mies ei pystynyt kontrolloimaan tunteitaan ja tarvitsee siihen hoitoa – ei rangaistusta. He esittivät murhanhimon olevan alitajuntainen tunne, josta mies oli tietoinen, mutta ei pystynyt järjellä tukahduttamaan. Puolustus syytti myös osavaltiota hitaasta reagoinnista lukuisiin murhiin. Heidän mukaansa task force muodostettiin liian myöhään.

 

Lyhyesti rikosvastuusta

Rikosvastuun edellytyksenä on se, että tekijä on rikoksen teon hetkellä syyntakeinen. Suomessa tekijän täytyy olla täyttänyt viisitoista vuotta. Maittain tämän seikan suhteen on vaihtelua, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa on murhasta kuolemantuomioita saaneet alle 15-vuotiaatkin, joskin tämä on harvinaista. Syyntakeisuus tarkoittaa riittävää psyykkistä terveyttä ja henkistä kypsyyttä tekojensa ymmärtämiseen. Jos kyvykkyys on alentunut esimerkiksi mielisairauden tai muun mielenterveyden häiriön vuoksi, voidaan henkilö todeta alentuneesti syyntakeiseksi. Tällöin tuomio teosta voi olla lievempi, mutta automaattista tuomion lievennys ei ole. Syyntakeeton on henkilö, jolla ei ole ymmärrystä tai käyttäytymisen säätelykykyä. Tätä arvioidessa punnitaan, onko henkilöllä kykyä erottaa oikeaa väärästä, tehdä havaintoja ympäröivästä maailmasta ja hallita omaa toimintaansa. Itse aiheutettua päihtymystilaa ei poista rikosvastuuta. Gomes da Rochan testituloksista mainittiin vain psykopatia ilman muita mielenterveyden häiriöitä.

 

Puolustusasianajajat olivat valittaneet useimmista tuomioista, mutta tuomiot pitivät uudelleenkäsittelyn jälkeen. Lopuksi he eivät enää nähneet tarpeelliseksi yrittää lieventää saatuja tuomioita. Gomes da Rochan vankilatuomiot ylittävät yhteenlaskettuina 600 vuotta. Mies suorittaa tänäkin päivänä tuomiotaan vankilassa.

 

Lähteet:

https://www.youtube.com/watch?v=2eBoMDMifO4

https://time.com/3514733/brazil-serial-killer-thiago-henrique-gomes-da-rocha-39-murders/

https://news.sky.com/video/tiago-henrique-gomes-da-rocha-is-questioned-by-police-10385958

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/brazilian-serial-killer-suspect-thiago-henrique-gomes-da-rocha-26-confesses-to-39-murders-9800574.html

https://veja.abril.com.br/brasil/serial-killer-de-goiania-e-condenado-a-25-anos-de-prisao-em-sexto-juri-popular/

https://veja.abril.com.br/brasil/serial-killer-de-goiania-e-condenado-a-25-anos-de-prisao-em-oitavo-juri-popular/

https://veja.abril.com.br/brasil/serial-killer-de-goiania-e-condenado-a-20-anos-de-prisao/

https://mashable.com/2014/10/17/mass-murderer-brazil/?europe=true&utm_campaign=Feed%3A+Mashable+%28Mashable%29&utm_cid=Mash-Prod-RSS-Feedburner-All-Partial&utm_medium=feed&utm_source=feedburner

https://www.mirror.co.uk/news/world-news/handsome-brazilian-serial-killer-says-4457813

https://g1.globo.com/go/goias/noticia/2018/09/20/serial-killer-e-condenado-a-21-anos-de-prisao-por-morte-de-recepcionista-em-ponto-de-onibus-em-goiania.ghtml

https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2014/10/17/the-mystery-of-a-brazilian-called-one-of-the-worlds-most-prolific-serial-killers/

https://www.news.com.au/world/alleged-serial-killer-tiago-henrique-gomes-da-rocha-murders-relieved-my-anxiety/news-story/df513784dc62d669cbb2d6a2d74c839f

https://www.dailymail.co.uk/news/article-2798726/gay-hating-brazilian-serial-killer-picked-16-year-old-boy-sex-overwhelmed-rage-murdered-instead.html

http://g1.globo.com/goias/noticia/2016/05/veja-condenacoes-do-vigilante-apontado-como-serial-killer-em-goias.html

http://g1.globo.com/goias/noticia/2015/01/suposto-serial-killer-afirma-que-voz-demoniaca-o-obrigou-matar.html

http://g1.globo.com/goias/noticia/2014/10/suposto-serial-killer-recebe-visita-da-mae-e-esboca-felicidade-diz-defesa.html

http://g1.globo.com/goias/noticia/2014/10/vigilante-pede-perdao-por-39-mortes-e-diz-querer-tratamento-medico.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Brazil#Government_and_politics

https://www.opuslex.fi/artikkelit/rikos/syyntakeisuus-alentunut-syyntakeisuus-ja-syyntakeettomuus/

 

Jaa sisältöä myös kavereille

Liittyvät kirjoitukset

Yorkshiren noita

Euroopan noitavainot sijoittuivat osapuilleen 1400-luvun lopulta 1700-luvun puoleen väliin. Tätäkin myöhemmin noitia tavattiin oikeudessa. Iso-Britanniassa noituudesta ei voinut enää

Lue lisää

Ian Watkins

sisältövaroitus: lapsiin ja eläimiin kohdistuva seksuaaliväkivalta   Suosittu brittibändi Lostprophets myi 15 vuoden uransa aikana 3,5 miljoonaa albumia. Vuonna

Lue lisää

Duffyn tarina

sisältövaroitus: seksuaaliväkivalta   Duffy eli koko nimeltään Aimée Anne Duffy on walesilainen poptähti, joka tunnetaan erityisesti menestysalbumistaan Rockferry, joka

Lue lisää