Tapauskoosteet

McCraryn perhe – donitsikauppamurhat

Lyhyt katsaus keskittyy erääseen murhaavaan perheeseen, joka terrorisoi 1970-luvun alussa Yhdysvalloissa useassa eri osavaltiossa.

 

McCrary-Taylorit

McCraryn ja Taylorin viisihenkistä sukulaisuussuhteisiin ja avioliittoon perustuvaa perhettä yhdisti rikollinen elämäntapa ja halu nousta omasta sosioekonomisesta lokerostaan ylöspäin. Sherman McCrary oli 1970-luvulla keski-ikäinen mies ja aloittanut rikollisen uransa jo varhain Texasissa. Mies jäi pitkäksi aikaa työttömäksi ja kärsi kroonisista selkäkivuista. Hänen vaimonsa Carolyn tuki miestään tämän elämäntavassa. Heillä oli kaksi lasta, tuohon aikaan parikymppiset Ginger ja Daniel, joilla taas oli kolme kouluikäistä lasta. Siitä ei ole mainintoja, missä nämä lapset olivat tulevien tapahtumien aikaan, mutta eivät ainakaan muun perheen kanssa. Gingerin aviomies Raymond Taylor lyöttäytyi yhteen Shermanin kanssa, ja he tekivät useita aseellisia ryöstöjä, joista saivat vankilatuomiot. Kumpikin oli ollut vankilassa ennenkin pienemmistä rikoksista. Elokuussa 1971 miesten aseellisista ryöstöistä saama vankilatuomio päättyi ja he pääsivät vapauteen ja perheidensä luo. Heidän halunsa vaurastua rikollisin keinoin oli kaikkea muuta kuin lieventynyt heidän vankeutensa aikana. Alkoi rikospyrähdys, johon osallistuisi koko viisihenkinen perhe ja joka jatkuisi koko Yhdysvaltojen halki.

 

Rikospyrähdys

17. elokuuta 1971 mieskolmikko Sherman, Daniel ja Raymond suuntasivat leipomoon aseilla uhaten Salt Lake Cityssä, Utahissa. He keräsivät 200 dollaria kassasta ja kidnappasivat 17-vuotiaan Sheri Martinin. Perheellä oli käytössään auto, jolla he ajoivat Utahista Nevadaan, joka on Utahin läntinen rajanaapuriosavaltio. Matkalla Sheri raiskattiin toistuvasti ja lopuksi he ampuivat tämän 32-kaliiberisella aseella. He jättivät ruumiin tien viereen Nevadan Wendoverissa.

 

Kolme päivää myöhemmin perhe ryösti donitsikaupan Denverissä, Coloradossa, eli Utahista itään. He kaappasivat kaupan työntekijän, 20-vuotiaan Leeora Looneyn, joka koki täysin samanlaisen kohtalon kuin Sheri Martin. Leeora jätettiin kolme päivää myöhemmin lähelle erästä laidunaluetta.

Syyskuussa he ryöstivät ravintolan Texasissa ja kaappasivat 26-vuotiaan Elizabeth Parrymanin., Hänen ruumiinsa löytyi vasta joulukuussa Texasin Amarillosta. Seuraava kaappaus tapahtui samassa osavaltiossa. 19-vuotias Jena Covey piti drive-in ruokakauppaa, josta hän ja hänen 24-vuotias miehensä Forrest katosivat lokakuussa. Muutama päivä myöhemmin heidän ruumiinsa löytyivät ladosta Dallasin läheltä. Tällä kertaa murhissa oli käytetty myös toista, 22-kaliiberista asetta. Tässä vaiheessa poliisit olivat jo yhdistäneet edelliset murhat saman aseen tekemiksi.

Samassa kuussa kaapattiin 16-vuotias Susan Shaw donitsikaupasta Texasissa. Hänen ruuminsa löytyi ajelehtimasta Dallasin läheisestä järvestä. Samat kaksi asetta olivat hänen murhansa takana.

Marraskuun loppupuolella perhe oli ajanut Floridaan ja kaapannut ja murhannut Bobbie Turnerin ja Patricia Marrin. Bobbien 16-vuotias tytär oli kadonnut samaan aikaan, mutta hänen jo hajonnut ruumiinsa löytyi vasta yli puoli vuotta myöhemmin.

Samaan aikaan kaappausten ja murhien lisäksi perhe teki jatkuvasti pienempiä varkauksia ja ryöstöjä, joista saadut summat olivat melko pieniä verrattuna siihen kaaokseen ja tuhoon, jota he saivat teoillaan aikaan. Yhdessä pienistä summista perhe sai kuitenkin loppujen lopuksi tuntuvasti rahaa eli kaikkiaan 46 000 dollaria, joka nykyaikana vastaa 260 000 Amerikan dollaria.

Helmikuussa 1972 löytyi Cynthia Glassin ruumis Woodlandista, Washingtonin ja Oregonin osavaltioiden rajalta. Häntä oli ammuttu samalla 22-kaliiberisella aseella. Puolivälissä matkaa Floridasta Washingtoniin sijaitsee Kansas City, josta löytynyttä 69-vuotiaan huoltomiehen ruumista epäillään myös perheen aikaansaamaksi.

 

Kiinnijääminen

Kesäkuussa 1972 McCraryn ja Taylorin perhe yritti ryöstää supermarkettia Santa Barbarassa, Californiassa. Perheen yllätykseksi poliisit saapuivat heidän huomaamattaan paikalle. Alkoi ammuskelu, jossa poliisi Dennis Huddle sai vakavan osuman ja perhe lähti autollaan pakoon. Silminnäkijät pystyivät antamaan kuvauksen pakoautosta sekä auton rekisterinumeron. Perheen rikosputki päättyi vihdoin ja kaikki viisi saatiin muutamaa päivää myöhemmin kiinni Goletassa, Californiassa. He olivat asettuneet asumaan ryöstösaaliidensa turvin yhdessä samalle tontille keskiluokkaiseen lähiöön.

Perheen miehet Sherman, Raymond ja Daniel myönsivät heti syyllisyytensä ryöstöihin, kenties yrittääkseen välttää huomion kiinnittymistä lukuisiin murhiin matkan varrelta. Carolyn ja Ginger saivat syytteet karkulaisten suojelusta ja muista pienemmistä rikosnimikkeistä. He eivät ilmeisesti olleet konkreettisesti osallisina itse kaappauksissa tai murhissa. Ainakaan todisteet eivät riittäneet murhasyytteisiin heidän kohdallaan. Ginger synnytti pian pidätyksensä jälkeen vankeudessa neljännen lapsensa.

FBI pystyi yhdistämään 47-vuotiaan Shermanin ja 19-vuotiaan Daniel McCraryn sekä 38-vuotiaan Raymond Taylorin kahdentoista naisen murhaan ympäri Yhdysvaltoja. He uskoivat, että uhreja saattoi olla tuplasti enemmän, mutta varmaa linkkiä selvittämättömiin murhiin elokuun 1971 ja helmikuun 1972 välillä ei löytynyt. Tapausten modus operandi oli kuitenkin selkeä ja sopi moneen muuhunkin samana ajankohtana tehtyyn murhaan. Sherman, Daniel ja Raymond saivat murhatuomiot – osan niistä eri osavaltioissa. Vuoden 1972 loppuun mennessä kaikki viisi perheenjäsentä olivat saaneet eripituiset tuomiot viidestä vuodesta elinkautiseen.

 

Sherman teki itsemurhan sellissään lokakuussa 1988. Hänellä olisi ollut mahdollisuus päästä ehdonalaiseen vuonna 1997.

 

Lähteet:

Flowers, R. Barri & H. Loraine; Murders in the United States: Crimes, Killers and Victims of the Twentieth Century; McFarland & Company; 2001

http://www.fiveohomepage.com/season6/onebighappy.htm

https://apnews.com/ffbcc0d4edbe8f67821b7ca534c28c80

http://malefactorsregister.com/wp/doughnuts-and-death/

http://www.crimezzz.net/serialkillers/M/McCRARY_family.php

Jaa sisältöä myös kavereille

Liittyvät kirjoitukset

Ian Watkins

sisältövaroitus: lapsiin ja eläimiin kohdistuva seksuaaliväkivalta   Suosittu brittibändi Lostprophets myi 15 vuoden uransa aikana 3,5 miljoonaa albumia. Vuonna

Lue lisää

Duffyn tarina

sisältövaroitus: seksuaaliväkivalta   Duffy eli koko nimeltään Aimée Anne Duffy on walesilainen poptähti, joka tunnetaan erityisesti menestysalbumistaan Rockferry, joka

Lue lisää

Joyce Carol Vincent

Miten nuori nainen saattoi olla kuolleena kodissaan yli kaksi vuotta ennen kuin kukaan huomasi?   Naisen ruumis löydettiin asunnostaan

Lue lisää