Murhan

anatomia

Tapauskoosteet, Uudet julkaisut

Guadalupen tarina

Sisältövaroitus: seksuaaliväkivalta, keskenmeno, abortti

 

Guadalupe

17-vuotias Carmen Guadalupe Vásquez Aldana raiskattiin työpaikallaan. Elsalvadorilainen nuori nainen oli muuttanut isäntäperheensä taloon, jossa toimi kotiapulaisena. Raiskaaja uhkaili naista, joten tämä ei voinut ilmoittaa rikosta poliisille.

Kun hän tuli raskaaksi, hän halusi pitää lapsen. Hartaana katolisena muita vaihtoehtoja ei varmasti ollutkaan, mutta Guadalupe odotti äidiksi tuloa innolla.

18-vuotias Guadalupe sai keskenmenon ilmeisesti hyvin myöhään raskaudessa, sillä eräässä lähteessä hänen kerrottiin myös synnyttäneen täysiaikaisen vauvan, joka menehtyi heti synnyttyään. Joka tapauksessa lapsi kuoli. Guadalupe oli synnyttänyt työpaikallaan ja verenvuodon jatkuessa hän meni sairaalaan.

Sairaalassa Guadalupe pidätettiin epäiltynä abortin tekemisestä.

 

Aborttilainsäädäntö El Salvadorissa

El Salvadorissa on yksi maailman tiukimmista aborttilainsäädännöistä.

Ennen vuotta 1998 laki oli vielä hieman sallivampi. Nyt abortti oli kielletty kaikissa tilanteissa – myös jos odottajan tai sikiön henki oli vaarassa, taustalla oli raiskaus tai sikiöllä oli vaikeita kehityshäiriöitä. Katolisella kirkolla on suuri vaikutusvalta lakiin.

Synnytys- ja raskauskomplikaatioita epäillään herkästi aborttiyrityksiksi. Amnesty International on tunnistanut El Salvadorista 17 naista, jotka on tuomittu lapsensa abortista tai henkirikoksesta pitkiin vankeustuomioihin, vaikka taustalla on ollut raskaus- tai synnytyskomplikaatio. Näitä naisia kutsutaan nimellä ”Las 17”.

 

”Las 17”

Guadalupe oli yksi heistä. Hän sai 30 vuoden vankeustuomion vuonna 2007, koska hänen väitettiin abortoineen eli murhanneen lapsensa.

Ihmisoikeusjärjestöjen kampanjointi tuotti lopulta tulosta. Kun vuonna 2014 Guadalupen armahduksesta äänestettiin, olivat viranomaiset saaneet lukemattomia vaatimuksia aktivisteilta vapauttaa nainen. Guadalupe pääsi vapauteen 7 vuoden ja 3 kuukauden vankeusajan jälkeen. Samalla hänestä tuli ensimmäinen ”seitsemästätoista”, joka vapautettiin.

Tämä erävoitto loi toivoa myös muille saman kohtalon kärsineille, ja pian Guadalupen jälkeen kaksi muutakin naista armahdettiin. Työ jatkuu myös aborttilainsäädännön muuttamisen suhteen.

 

Guadalupe on sittemmin tullut äidiksi, mikä oli hänen pitkäaikainen haaveensa.

 

Jaa sisältöä myös kavereille

Liittyvät kirjoitukset

Yorkshiren noita

Euroopan noitavainot sijoittuivat osapuilleen 1400-luvun lopulta 1700-luvun puoleen väliin. Tätäkin myöhemmin noitia tavattiin oikeudessa. Iso-Britanniassa noituudesta ei voinut enää

Lue lisää

Ian Watkins

sisältövaroitus: lapsiin ja eläimiin kohdistuva seksuaaliväkivalta   Suosittu brittibändi Lostprophets myi 15 vuoden uransa aikana 3,5 miljoonaa albumia. Vuonna

Lue lisää