Koh Taon saarella murhattiin kaksi turistia vuonna 2014, mutta tuomittiinko teosta oikeat tekijät? Ihmisoikeusjärjestöt ovat painostaneet viranomaisia tutkimaan asiaa uudelleen.
Hannah ja David
Brittituristit 23-vuotias Hannah Witheridge ja 24-vuotias David Miller matkustivat elokuussa 2014 Thaimaahan. Hannah oli kotoisin Norfolkista ja hän opiskeli puheterapeutiksi maisteriopinnoissa. David puolestaan oli Jerseystä ja suorittanut juuri insinööriopintojensa alemman tutkinnon. Hän suunnitteli maisteriopintojen aloitusta.
Koh Taon saari on suosittu turistien keskuudessa erityisesti hyvin sukellusmahdollisuuksien vuoksi. Thaimaan itäisen rannikon edustalla on kolme suosittua saarta Koh Samui (Ko Samui), Koh Phangan (Ko Pha Ngan) ja edellisiä huomattavasti pienempi Koh Tao (Ko Tao).
Hannah ja David olivat reppureissaamassa omien ystäviensä kanssa, ja he tapasivat toisensa ensi kertaa majoittuessaan muiden reppureissaajien tavoin samassa paikassa. Kyseessä oli Ocean View Bungalows, joka sijaitsi Sairee Beachin rannalla.
Reppureissaajat juhlivat yhdessä AC Barissa 14. ja 15. syyskuuta välisenä yönä. Hannah ja David lähtivät yhdessä baarista kello 1 aikaan yöllä.
Kaksoismurha
15. syyskuuta kello 4 jälkeen aamuyöllä eräs siivooja löysi nuorten ruumiit Sairee Beachilta. Hannah ja David olivat joutuneet raa’an väkivallan uhreiksi.
Kummankin päähän ja kasvoihin oli kohdistettu tylpällä esineellä tehtyjä iskuja. Läheltä löytynyt verinen kuokka vaikutti olleen murha-ase. David oli jätetty rantaveteen, jossa hän oli lopulta kuollut hukkumalla. Hannah oli kuollut iskuihin, ja lisäksi hänelle oli tehty seksuaaliväkivaltaa.
Ranta täyttyi pian viranomaisista, turisteista, paikallisista ja kaikenlaisista uteliaista ihmisistä. He pääsivät kulkemaan alueella vapaasti, sillä rikospaikkaa ei eristetty. Näytteitä otettiin uhrien lisäksi verisestä kuokasta, puisesta mailasta, käytetystä kondomista ja vähän matkan päästä löytyneistä tupakantumpeista.
Suositussa turistikohteessa tehty kaksoismurha aiheutti painetta poliisille selvittää asia nopeasti. Vaikka muutamaa muutakin epäiltyä tutkittiin, kuten toista brittituristia, kohdistui epäily nopeasti kahteen paikallisen baarin ulkomaalaiseen työntekijään.
Zaw Lin ja Wai Phyo
22-vuotiaat Zaw Lin ja Wai Phyo olivat kotoisin Myanmarista. He työskentelivät läheisessä baarissa laittomasti.
Myanmarista ja muistakin naapurimaista tulee runsaasti laittomia maahanmuuttajia Thaimaahan paremman elannon toivossa. Heitä palkataan huonopalkkaisiin ja raskaisiin töihin, joissa ei huolehdita riittävästi turvallisuudesta tai hyvistä työoloista. Myanmarilaiset työntekijät ovat heikossa tilanteessa thaita osaamattomina ja ilman virallista oleskelu- tai työlupaa. Tilanne on viranomaisillakin tiedossa, sillä työntekijät lahjovat säännöllisesti poliiseja pystyäkseen jatkamaan työskentelyään maassa.
Kaksikko otettiin kiinni ja heitä kuulusteltiin pitkien päivien ajan ilman asianajajia. Miehet eivät puhuneet thaita, eikä virallista tulkkia käytetty. Miehet kertoivat joutuneensa viranomaisten kidutuksen kohteeksi. Sen vuoksi he lopulta myönsivät syyllisyytensä. Syyllisyyteen viittasi myös tupakantumpeista löytynyt DNA, jonka kerrottiin täsmänneen miehiin.
Oikeudessa miehille tarjottiin maksuton puolustus. Oikeuskäsittelyä on kritisoitu monesta syystä: puolustusasianajajille ei annettu riittävästi aikaa valmistella; kun Zaw Lin ja Wai Phyo kiistivät aiemmat tunnustustensa, ei kidutusväitteitä tutkittu; DNA:n keräämiseen ei ollut käytetty asiantuntijoita, ja koska rikospaikkaa ei ollut eristetty, oli vahva epäily kontaminaatiosta; eikä epäillystä murha-aseesta löytynyt miesten DNA:ta.
Siitä huolimatta miehet todettiin syyllisiksi ja heille langetettiin kuolemanrangaistus.
Reaktiot tuomioihin
Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat tuomioita voimakkaasti. Oikeuskäsittelyä ei pidetty oikeudenmukaisena eikä läpinäkyvänä. Oli näyttöä siitä, että kidutusväitteet voisivat pitää paikkansa. Kun DNA-näytteitä haluttiin analysoida uudelleen suhtauduttiin pyyntöihin nihkeästi, ja osa näytteistä oli jo käytetty loppuun eikä niitä voitu siten uudelleen tutkia.
Epäiltiin siis, että miehet olisi lavastettu syyllisiksi ja pakotettu tunnustamaan jotain, mitä he eivät olleet tehneet. Vuonna 2016 myös hakkeriryhmä Anonymous liittyi kritiikkiin, ja hakkeroi viranomaisten sivustot.
Valitusten jälkeenkin tutkintaa ja tuomiota pidettiin Thaimaan viranomaisten puolesta luotettavina.
Vuonna 2020 miesten rangaistus muutettiin kuitenkin elinkautiseksi vankeudeksi. Thaimaan kuningas Vajiralongkorn armahti miehet omana syntymäpäivänään.
David Millerin perhe oli vastustanut kuolemantuomiota ja he kertoivat olleena huojentuneita kuninkaan armahduksesta. He kuitenkin pitivät edelleen miehiä syyllisinä tekoon.
Jälkipyykki
Kaiken kaikkiaan tapahtumien kulku on jäänyt osittain hämärän peittoon. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ei ole varmuutta, että oikeat syylliset ovat vankilassa.
Tapahtumista huolimatta käsitin niin, että Koh Taon turismi ei ole suuresti kärsinyt vuoden 2014 murhista tai muistakaan saarella tapahtuneista epäselvistä kuolemantapauksista. Muutamia muitakin hämäriä tapauksia saarella nimittäin on tapahtunut, ja muun muassa tämän artikkelin tapauksen johdosta brittitabloidit nimesivät Koh Taon Kuolemansaareksi.
Vuoteen 2023 mennessä asiaan ei ole tullut mitään uutta. Zaw Lin ja Wai Phyo pysyvät edelleen vankilassa.
Lähteet:
https://www.bbc.com/news/uk-
https://www.theweek.co.uk/