Tapauskoosteet, Uudet julkaisut

Ian Watkins

sisältövaroitus: lapsiin ja eläimiin kohdistuva seksuaaliväkivalta

 

Suosittu brittibändi Lostprophets myi 15 vuoden uransa aikana 3,5 miljoonaa albumia. Vuonna 2012 bändin tarina loppui seinään, kun

36-vuotiaan solisti Ian Watkinsin järkyttävä rikoshistoria tuli julki.

 

Miestä syytettiin yli kymmenestä syytekohdasta eli alle 13-vuotiaan lapsen raiskauksen yrityksestä, alle 13-vuotiaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, lapsen sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan materiaalin teosta sekä hallussapidosta ja eläimiin liittyvän seksuaalisen sisällön hallussapidosta.

Miehen lisäksi syytettiin kahta yli 20-vuotiasta naista, joiden kanssa mies oli tehnyt osan rikoksista. Näissä tapauksissa uhreina olivat naisten omat pienet lapset.

Ian kielsi aluksi syytökset. Hän kertoi, että päihteiden, kuten kokaiinin ja metamfetamiinin käytön vuoksi, hän ei muista kaikkia tekoja. Myöhemmin hän myönsi syyllisyytensä syytekohtiin raiskauksen yritys ja seksuaalinen hyväksikäyttö, mutta kielsi raiskauksen, ja tämä hyväksyttiin oikeudessa.

 

Ian sai 29 vuoden vankeustuomion vuonna 2013. Kaksi kolmasosaa suoritettuaan hänellä olisi mahdollisuus hakea ehdonalaiseen, jonka jälkeen hän joutuisi vielä 6 vuoden valvonnan alle. Naiset saivat 14 ja 17 vuoden vankeustuomiot.

Tuomari kuvasi tapausta poikkeuksellisen järkyttävänä ja todistusaineistoa yksiselitteisenä. Hänen mukaansa tapaus toi julki ”uuden turmeltuneisuuden tason”. Ian oli käyttänyt julkisuuden tuomaa asemaansa hyväksi. Häntä kuvailtiin manipulatiivisena ja laskelmoivana eikä hän osoittanut katumusta.

 

Jo vuosina 2008-2012 ainakin kuusi henkilöä oli ilmoittanut poliisille Ianin pedofiliaepäilyistä. Ilmoituksia ei ollut tutkittu kunnolla tai ollenkaan. Syynä oli pidetty ensimmäisen ilmoituksen tehneen eli Ianin puolison koettua epäluotettavuutta.

Tutkinnassa todettiin, että poliisit olivat tehneet virheitä, jotka johtivat siihen, että Ianin rikokset jatkuivat vielä neljä vuotta. South Walesin poliisissa tehtiin parannuksia siinä, miten lasten hyväksikäyttöepäilyt tutkitaan.

 

Lähteet:

https://www.bbc.com/news/uk-wales-25412675

https://www.bbc.co.uk/wales/music/sites/lostprophets/pages/ian-watkins.shtml

https://www.theguardian.com/music/2013/nov/26/lostprophets-singer-ian-watkins-admit-offences-attempted-rape-baby

https://www.vice.com/en/article/43ajmg/why-one-of-the-worlds-biggest-rockstars-got-away-with-child-abuse-for-so-long

 

Artikkelikuva on tehty Canvalla.

Jaa sisältöä myös kavereille

Liittyvät kirjoitukset

Yorkshiren noita

Euroopan noitavainot sijoittuivat osapuilleen 1400-luvun lopulta 1700-luvun puoleen väliin. Tätäkin myöhemmin noitia tavattiin oikeudessa. Iso-Britanniassa noituudesta ei voinut enää

Lue lisää

Duffyn tarina

sisältövaroitus: seksuaaliväkivalta   Duffy eli koko nimeltään Aimée Anne Duffy on walesilainen poptähti, joka tunnetaan erityisesti menestysalbumistaan Rockferry, joka

Lue lisää

Joyce Carol Vincent

Miten nuori nainen saattoi olla kuolleena kodissaan yli kaksi vuotta ennen kuin kukaan huomasi?   Naisen ruumis löydettiin asunnostaan

Lue lisää