Tapauskoosteet

Dee Dee ja Gypsy Rose Blanchard

Tämä tapaus on yksi minua ehkä eniten koskaan kiinnostaneista tapauksista. Välillinen Münchhausenin oireyhtymä (Münchhausen by proxy) on minusta erityisen kiehtova. Terminologiasta on viime vuosina käyty keskustelua. Lääkärilehdessä vuonna 2018 julkaistussa artikkelissa käytetään nimitystä lapselle sepitetty tai aiheutettu sairaus. Englanninkielisiä termejä ovat muun muassa fabricated or induced illness in children, caregiver-fabricated illness in a child, factitious disorder by proxy / on another ja medical child abuse.

 

I: Dee Dee

Clauddine Pitre syntyi kuusilapsisen perheen nuorimmaiseksi vuonna 1967. Hänen vanhempansa olivat Claude ja Emma Pitre. Tuo oli järjestyksessään Clauden toinen avioliitto. Sisarusten mukaan Clauddine oli lapsesta asti vähän erilainen – outolintu. Hän viihtyi omissa oloissaan.

Kaikki kutsuivat Clauddinea Dee Deeksi, joten kutsun häntä jatkossa sillä nimellä.

He asuivat Louisianan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Dee Dee ei ollut mikään porukan suosituin tyttö koskaan. Myöhemmin hänen sukulaistensa tultua julkisuuteen kertomaan Dee Deen taustoista, perheellä ei ollut mitään hyvää sanottavaa. Hän oli nuorena sortunut rötöstelyyn ja pikkurikoksiin. Hän oli huijannut rahaa muun muassa luottokorttihuijauksilla. Hänen äitinsä Emma kuoli vuonna 1997 ja sukulaiset olivat vakuuttuneita siitä, että Dee Dee oli kuoleman takana. He väittivät, että Dee Dee oli näännyttänyt äitinsä ja antanut lisäksi epätarkoituksenmukaisia lääkkeitä tälle. Asiaa ei ole virallisesti tutkittu. Emma Pitre oli itsekin sortunut varasteluun ja pikkurikoksiin kuten tyttärensä myöhemmin. Dee Deen sisarukset kertoivat, kuinka Emma oli ollut kaikista lapsistaan eniten suojelevainen Dee Deetä kohtaan. Hän kielsi Dee Deetä menemästä muiden sisarustensa kanssa leikkimään vedoten turvallisuusriskeihin. Toisaalta hän oli suosinut Dee Deetä ostamalla tälle kalliita tavaroita, joita muut sisarukset eivät vuorostaan saaneet.

Isä Claude meni myöhemmin kolmannen kerran naimisiin. Uusi vaimo oli yhtä lailla mukana Dee Deen haukkumisessa vuosia myöhemmin.

Vuonna 1991 Dee Dee oli herättänyt nuoren Rod Blanchard -nimisen 17-vuotiaan miehen huomion. Rod oli vielä high schoolissa. Dee Dee oli itse 24-vuotias miehen tavatessaan. Pian he olivatkin jo naimisissa. He alkoivat seurustella välittömästi, mutta suhde kesti alle puoli vuotta. Rod kuvasi asian niin, että hän tajusi vain, ettei tämä ollut sitä mitä hän halusi. Yksi avioliiton solmimiseen johtaneista syistä oli se, että Dee Dee oli tullut hyvin pian raskaaksi ja Rod ajatteli avioliiton olevan kunniallista siinä tilanteessa. He erosivat ennen lapsen syntymää, vaikka Dee Dee yritti estellä. Vuonna 1991 syntyi tytär, joka sai nimekseen Gypsy Rose. Nimi oli yhdistelmä äidin ja isän toiveista, sillä Dee Dee piti nimestä Gypsy ja Rod taas halusi antaa tribuutin suosikkibändilleen Gun’s and Roses’lle.

Rod alkoi myöhemmin seurustella Kristy-nimisen naisen kanssa, ja he myöhemmin avioituivat ja asuvat edelleenkin Louisianan osavaltiossa. He saivat yhdessä kaksi lasta. Rod oli mukana tyttärensä elämässä aluksi erosta huolimatta – ainakin ensimmäiset kymmenen vuotta kuvamateriaalista päätellen. Lapsi kuitenkin asui äitinsä kanssa. Tytön ollessa 3 kuukauden ikäinen tämän terveysongelmat alkoivat. Dee Dee kertoi Rodille tytöllä olevan uniapnea, eli tämä kärsi unen aikaisista hengityskatkoksista ja tarvitsi siksi hengityslaitehoitoa. Lääkärit eivät toistuvista tutkimuksista huolimatta löytäneet tätä sairautta, mutta Dee Dee oli vakuuttunut. Pian tämän jälkeen Dee Dee kertoi Rodille tyttärellä olevan jonkinlainen kromosomihäiriö, joka tekisi tytöstä sairaalloisen ja mahdollisesti hyvin lyhytikäisen.

Kun tytär alkoi sairastella enemmän, Dee Dee päätyi tyttärensä omaishoitajaksi. Hän oli kouluttautunut hoitajaksi ja työskennellyt jonkin aikaa nimikkeellä nurse’s aide eli hoitajan apulainen. Hänellä ei ollut enää aikuisiällään muuta työtä kuin päätoimisesti tyttärestään huolehtiminen. Vuoden 2004 tienoilla Dee Dee tyttärineen muutti kahden tunnin matkan päähän muusta perheestä Slidellin kaupunkiin. Tähän johtivat ilmeisesti jonkinlaiset perheriidat. Samalla vaihtuivat sairaalat.

Kun hurrikaani Katrina iski vuonna 2005 Slidelliin, äidin ja tyttären asunto tuhoutui. He hakeutuivat hätämajoitukseen, joka oli tarkoitettu hurrikaanin uhreille. Samalla Dee Dee kertoi, että Gypsyn sairauskertomukset tuhoutuivat asunnon mukana. Kaikki olisi kuitenkin kirkkaana Dee Deen omassa mielessä. Hän oli hyvin täsmällinen ja järjestelmällinen Gypsyn hoidon suhteen. Tuhon keskeltä heille osoitettiin uusi suunta, nimittäin muutto Missouriin. Joku suojapaikan työntekijöistä oli ehdottanut tätä.

Samalla pikku perheen kohtalo oli levinnyt paikallisessa mediassa ja heidän auttamisensa houkutteli useita hyväntekeväisyysjärjestöjä. Heille järjestyi kyyti Missouriin, Auroran kaupunkiin, jossa he asuivat seuraavat kolmisen vuotta vuokralla. Samalla järjestö nimeltään Habitat for Humanity suunnitteli ja rakennutti heille taloa Missourin Springfieldistä. Sinne kaksikko muutti vuonna 2008. Ennen muuttoa he olivat pysyneet eri järjestöjen näpeissä, sillä he olivat saaneet ilmaisia lentolippuja ja matkoja esimerkiksi Disney Worldiin, joka oli Disney-fani Gypsyn mielestä varmastikin unelmien matkakohde.

Dee Dee piti aktiivisesti yhteyttä ex-mieheensä Rodiin, jotta tämä tiesi, miten Gypsyllä meni. Rod ja Kristy pitivät itsekin tiiviisti yhteyttä Gypsyyn, mutta syystä tai toisesta suunniteltu vierailu tytön luona lykkääntyi aina uudestaan ja uudestaan. Rod lähetti säännöllisesti rahaa Gypsylle eli noin 1200 dollaria kuussa. Hän jatkoi tukemista vielä sen jälkeenkin, kun tyttö oli täyttänyt 18 vuotta.

Talo oli haalean vaaleanpunainen ja suunniteltu Gypsyn toimintarajoitukset huomioiden. Talon edessä oli pitkä ramppi, jota pitkin tytär, joka kulki pyörätuolilla, pääsi helposti sisälle. Talossa oli muun muassa poreallas, jonka tarkoituksena oli auttaa kuntouttamaan ja hoitamaan Gypsyn lihaksia, jotka olivat hauraat lihassairauden vuoksi. Heitä kuvattiin paikallistelevisioon talon avajaisseremonian yhteydessä, jossa Gypsy ja DeeDee naulasivat symbolisesti viimeisen naulan terassin kaiteeseen.

Missourissa naapurit ja tuttavat muistavat Dee Deen ja tämän tyttären hyvin. He tekivät jo ensitapaamisella lähtemättömän vaikutuksen. Sukulaisten puheista poiketen parivaljakko oli hyvin pidetty. Dee Deetä kuvattiin lämpimäksi ja anteliaaksi. Jos tällä ei ollut rahallista annettavaa, kuten varmasti usein asian laita oli, hänellä oli sitäkin enemmän aikaa antaa muille. Hän oli ylipainoinen, kiharahiuksinen ja hän pukeutui hyvin värikkäästi, mikä jäi suuresti ihmisten mieleen. Dee Dee vaihtoi kutsumanimeään useasti elämänsä aikana ja muutti myöskin oikean nimensä kirjoitusasua. Missourissa asuessaan hän lisäsi Blanchard-sukunimeensä loppuun ylimääräisen e-kirjaimen. Dee Deellä oli useita ystäviä ja ihmissuhteet olivat lujia.

Yksi Dee Deen naapuruston tärkeistä ystävistä oli yksinhuoltaja nimeltään Amy Pinegar. Hänellä oli neljä lasta, joista yksi oli hieman Gypsyä vanhempi Aleah Woodmansee, josta tuli hyvä ystävä Gypsylle. Amylle Dee Dee kertoi koko elämäntarinansa kaikkine uskomattomine käänteineen. Hän kertoi isänsä olleen väkivaltainen ja päihderiippuvainen, mutta tämä ei ole totta. Dee Dee kertoi paljon tarinoita, jotka ystävät uskoivat. Muu perhe ei seurannut Dee Deen paikkakunnan uutisia, joissa hän ja Gypsy usein esiintyivät, joten jos Dee Dee kertoi valheita julkisuuteen, ei kukaan paremmin tietävä ollut niitä mahdollisesti edes nähnyt.

Dee Dee perusti lämpiminä kesäiltoina pihalleen edullisen leffateatterin. Projektori heijasti talon seinälle elokuvaa ja naapuruston lapset pääsivät huokealla hinnalla katsomaan yhdessä sitä.

Vuonna 2009 poliisit tulivat käymään Blanchardien talolla tarkastuksella. Joku oli soittanut Springfieldin poliisille anonyymin puhelun, jossa kertoi epäilevänsä Dee Deen valehtelevan Gypsyn sairauksista. Perusteeksi oli esitetty se, että Dee Dee oli usein antanut eri paikkoihin Gypsystä eri syntymäajan ja joskus hieman eri tavalla kirjoitetun nimen. Dee Dee selitti nämä siten, että he pakoilivat hänen väkivaltaista ex-miestään ja muuntelivat totuutta turvallisuuden nimissä. Poliisit uskoivat Dee Deen sanaa eivätkä soittaneet Rodille tarkistaakseen asiaa. He lähtivät ja tapaus ei edennyt.

Vuonna 2011 Dee Deelle selvisi, että Gypsy oli tavannut 35-vuotiaan miehen eräässä tiedetapahtumassa, jossa he olivat käyneet. Dee Dee otti Gypsyn syntymätodistuksen mukaansa ja jäljitti parivaljakon miehen hotellihuoneeseen. Hän vei raivostuneena Gypsyn pois ja näytti miehelle, kuinka tyttö oli alaikäinen eikä heidän tulisi olla tekemisissä keskenään sen vuoksi. Hän kertoi Gypsyn iäksi 15, mutta todellisuudessa Gypsy oli jo 19-vuotias ja täyttäisi samana vuonna 20 vuotta.

Dee Dee oli aiemminkin ollut suojelevainen tytärtään kohtaan tämän iän suhteen. Kun Rod halusi soittaa tyttärelleen onnittelupuhelun tämän täysi-ikäistymispäivänä, Dee Dee pyysi, ettei isä mainitsisi tuota ikää tytölle ollenkaan.

Mitä Dee Deen omaan terveyteen tulee, on siitä epätarkkaa tietoa. Ilmeisesti hänellä oli aikuistyypin diabetes sekä pakko-oireinen häiriö.

 

II: Gypsy Rose

Gypsy Rose syntyi siis heinäkuussa vuonna 1991.

Hän sairastui jo kolmekuukautisena tuohon aiemmin mainitsemaani uniapneaan. Ei kestänyt kauaakaan, kun erilaiset diagnoosit alkoivat seurata toisiaan. Gypsy ei käytännössä tervettä päivää nähnyt. Gypsy kävi pienenä hetken aikaa päiväkodissa, mutta myöhemmin hänen äitinsä siirsi tytön täysin kotiopetukseen.

Vuodesta 2001 lähtien Gypsyn todettiin sairastavan lihasdystrofiaa, joka tarkoittaa lihasten surkastumista. Tämä vaikutti siten, että lihaksista tuli heikompia ja kävely vaikeutui ja muuttui mahdottomaksi. Jo aiemmin Gypsy oli joutunut turvautumaan pyörätuoliin, eikä hän kävellyt lyhyitäkään matkoja itse. Lihasdystrofiaan liittyen Gypsyllä todettiin ongelmia silmänliikuttajalihasten, kuulon, unen ja syljentuotannon kanssa. Hänen silmiään operoitiin useasti. Korvatulehdusten vuoksi hänelle laitettiin putket tärykalvoille. Ylenmääräisen syljentuotannon vuoksi hänen sylkirauhasiinsa pistettiin aluksi botoxia eli botuliinitoksiinia, ja kun se ei hillinnyt tuotantoa, rauhaset poistettiin kokonaan.

Liikkumisen suhteen Gypsy oli ollut pyörätuolissa jo noin alle kouluikäisestä lähtien – tosin aluksi syynä oli Dee Deen mukaan ollut alaraajahalvaus. Vaikka Gypsy ei voinut kävellä, oli hänen mahdollista liikuttaa jalkojaan, mikä on todistettavasti näkyvillä myös useissa kotivideoissa, joten täyteen halvaukseen ei kai kukaan uskonut. Ennemmin tuo lihassairaus selitti myöhemmin alaraajojen heikkoutta.

Gypsyllä kerrottiin olleen aivovamma, joka teki hänestä älyllisesti 7-vuotiaan. Lisäksi hän sai kohtauksia, joiden taustalla todettiin epilepsia. Gypsylla oli vaikeuksia niellä ja syödä, joten hän sai ravitsemusta turvaamaan ruokaletkun, joka meni suoraan hänen mahalaukkuunsa. Suun kautta hän ei ottanut siksi juuri mitään, sillä myös lääkkeet sai täysin letkun kautta laitettua. Hänen hampaansa olivat huonossa kunnossa ja putosivat osin pois. Lisäksi hänellä oli hammasraudat ja silmälasit.

Gypsy sairastui myös leukemiaan, vaikka joissain lähteissä puhuttiin vain yleisesti syövästä sitä tarkentamatta, ja näin myös Dee Dee sairaudesta usein puhui. Koska sairaus veisi Gypsyn hiukset joka tapauksessa, Dee Dee ajeli tytön pään siiliksi säännöllisesti. Lisäksi diagnoosien listalla oli astma ja useita allergioita.

Näihin kaikkiin sairauksiin liittyen Gypsyn lääkelista oli tietysti myös mittava. Kotona oli tarvittaessa myös happipullo hengenahdistuksen varalle ja tietysti ruokaletkuun menevät ravintoliuokset.

Gypsy piti erityisen paljon Disney-leffoista – ja nimenomaan niistä, jotka kertoivat prinsessoista. Hän uskoi vahvasti onnellisiin loppuihin. Hän tykkäsi pukeutua erilaisiin naamiaisasuihin sekä arjessa että lukuisissa tapahtumissa, joissa he kävivät. Lempiasu oli prinsessa-asu, johon kuului myös peruukki, jossa oli pitkät vaaleat ja kiharat hiukset sekä tietysti tiara. Hän rakasti myös lukea, mihin hän itse itsensä opetti, koska käytännössä hän ei saanut kunnollista kotiopetustakaan. Lempikirjoihin kuuluivat fantasiakirjat kuten Harry Potterit.

Vuonna 2011 Gypsy oli yrittänyt karata kotoaan tuon tiedetapahtumassa tapaamansa miehen kanssa. Kun Dee Dee oli hakenut hänet takaisin kotiin, tämä oli hajottanut Gypsyn puhelimen sekä tietokoneen vasaralla. Hän uhkasi tytärtään, että jos tämä vielä kerran yrittäisi moista, äiti murtaisi tytön sormet. Jatkossa Gypsy sai kyllä käyttää vielä internetiä, mutta vain äitinsä valvonnassa.

Gypsy oli alkanut tuntea olonsa kahlituksi äitinsä kanssa. Äiti oli hänen seurassaan aina – silloinkin, kun Gypsy vietti aikaa naapurissa asuvan ystävänsä Aleah’n kanssa. Heidän antaessaan haastatteluja paikallistelevisioon Dee Dee piti Gypsyn kädestä tiukasti kiinni, ja puristi sitä välillä sanattomana merkkinä siitä, että Gypsyn tuli olla nyt hiljaa. Hän saattoi etukäteen kieltää Gypsyä puhumasta esimerkiksi lääkärikäynneillä.

Jossain vaiheessa Gypsy tajusi, että hän pystyy kyllä syömään normaalisti eikä olisi tarvinnut ruokaletkua välttämättä ollenkaan. Äiti ei antanut hänen syödä, etenkään herkkuja, koska ne syövyttäisivät Gypsyn aiemmasta jo huonossa kunnossa olevat hampaat. Lisäksi esteeksi tulivat kaikki eri allergiat. Jossain vaiheessa Gypsyn ollessa jo teini-ikäinen tai oikeastaan jo nuori aikuinen, Dee Dee alkoi myös lyödä tyttöä. Tuli myös aika, jolloin Dee Dee sitoi Gypsyn käsistään kiinni sänkyyn nukkumisen ajaksi – jotta tämä ei karkaisi, oletan.

Gypsy tiesi myös sen, että hän kyllä pystyi kävelemään. Kenties ajatus siitä, että käveleminen tekisi kuitenkin hänelle huonoa, oli iskostunut tiukasti hänen mieleensä. Kukaan ei koskaan nähnyt Gypsyn kävelevän julkisesti. Nuorena aikuisena Gypsy alkoi yön pimeydessä kävellä talossa ympäriinsä kenenkään, varsinkaan äitinsä, näkemättä.

Gypsy alkoi kaivata seuraa ja luonnollisesti myös seurustelusuhdetta. Aiemmat kokemukset olivat niin huonoja, että Gypsy teki jatkossa kaiken salaa. Dee Deellä ja Gypsylla oli yhteinen Facebook-tili, jonka nimi oli Dee Gyp Blancharde. Dee Dee päivitti sinne heidän kuulumisiaan sairaalareissuista lähtien ja jakoi kuvia hänestä ja Gypsystä. Gypsyn ollessa teini-ikäinen, hän teki oman erillisen Facebook-tilinsä, jonka piti salassa äidiltään. Sitäkin kautta hän oli yhteydessä naapuriinsa ja ystäväänsä Aleah’aan. Itse asiassa hän teki useampiakin erillisiä Facebook-tilejä, jotka piti visusti salassa.

Vuonna 2012 Gypsy kirjautui kristillisille nuorille tarkoitetulle deittisivustolle ja alkoi chattailla parikymppisen Nicholas Godejohnin kanssa. Nicholas tai Nick oli ymmärtäväinen ja välittävä, ja Gypsy tunsi ensi kertaa elämässään, että joku muukin välittää hänestä todella. Lisäksi hän alkoi tutustua seksuaalisuuteensa, kun Nick halusi esitellä hänelle BDSM-kulttuuria. He muodostivat parisuhteen ja kertoivat rakastavansa toisiaan.

Vuonna 2014 Gypsy kertoi tästä suhteesta myös ystävälleen ja naapurilleen Aleah’lle – ainakin Facebookin välityksellä. Hän kertoi tytölle, kuinka hän ja Nick olivat suunnitelleet häitä ja yhteistä tulevaisuutta. Aleah oli hieman epäileväinen, koska piti Gypsyä alaikäisenä, mutta rauhoittui ajatellen, että kyse oli enemmän vain haaveilusta.

Totta kai he halusivat myös tavata. Nick asui Wisconsinissa, joten helppoa se ei olisi. Lisäksi Gypsy tiesi, ettei hänen äitinsä helposti hyväksyisi ystäviä – saati sitten poikaystävää. Hän yritti keksiä tavan, jolla äiti voisi luonnollisesti päästä tutustumaan Nickiin. He menivät eräänä päivänä vuonna 2015 elokuvateatteriin katsomaan uutta Tuhkimo-elokuvaa. Salissa ei ollut muita katsojia kuin Dee Dee, Gypsy ja yksinään paikalle tullut Nicholas. Poika tuli istumaan heidän lähelleen, ja hän ja Gypsy yrittivät aloittaa keskustelua, mutta äiti piti poikaa epäilyttävänä ja siirtyi Gypsyn kanssa kauemmas istumaan eikä halunnut puhua pojalle.

Kesken elokuvaa Gypsy lähti paikaltaan käydäkseen vessassa ja Nicholas seurasi häntä. He menivät miesten vessaan harrastamaan seksiä, mitä Gypsy oli suunnitellutkin juuri tuolle päivälle. Muuten suunnitelma meni pieleen ja Dee Dee ja Gypsy lähtivät leffasta tutustumatta Nicholakseen sen enempää. Dee Dee oli käskenyt Gypsyä olemaan erossa tuosta miehestä ja seuraavat kaksi viikkoa he riitelivät rankasti asiasta.

 

III: Nicholas

Nicholas Godejohn syntyi Big Bendissä Wisconsinin osavaltiossa vuonna 1989.

Hänen vanhempansa erosivat pojan ollessa 3- tai 4-vuotias, ja hän jäi asumaan äitinsä kanssa. Nicholas koki tunteneensa itsensä poikkeavaksi tuosta ajasta lähtien. Hänellä todettiin varhain lievä autismikirjon häiriö, joka on aiemmalta nimeltään Aspergerin oireyhtymä. Hän oli koko koulu-uransa ajan erityisopetuksessa. Nicholas oli yksinäinen lapsi, vaikka muutamia ystäviä hänelläkin oli. Koska nuorena aikuisena hänellä oli edelleen vaikeuksia omaksua uutta tietoa ja siten hankkia itselleen ammatti, epäonnistuneen työkokeilun jälkeen hän eristäytyi entistä enemmän omiin oloihinsa. Nicholaksen isä Bobby kuvasi, kuinka internetistä tuli tärkeä paikka pojalle, kun tämä ei muualla saanut luotua yhteyksiä toisiin ihmisiin.

Vuonna 2013 Nicholas pidätettiin, sillä hän oli katsonut useiden tuntien ajan pornoa tabletiltaan julkisella paikalla eli McDonaldsissa  samalla masturboiden.

Vuonna 2012 Nicholas oli alkanut jutella deittisivustolla Gypsyn kanssa.

Nicholas esitteli uudelle tyttöystävälleen Gypsylle BDSM-kulttuuria. Hän myös esitteli omia väitettyjä sivupersooniaan, joista pääpainona oli hänen niin kutsuttu paha puolensa. He aloittivat seksuaalisen suhteen, ja Gypsy keksi itselleen Nicholaksen persoonallisuuksia vastaavat hahmot kuten Kitty-nimisen pikkutytön, Candy-nimisen sateenkaariväreissä esiintyvän tytön ja Ruby-nimisen pahan tytön. Heidän suhteessaan Nicholas oli isäntä ja Gypsy kutsui itseään orjaksi. He lähettelivät kuvia ja videoita toisilleen,  ja Gypsyn ollessa piilossa äidiltään, he myös keskustelivat kasvotusten webbikameran avulla. Rolling Stonen artikkelissa siteerattu tapauksesta dokumentin tehnyt Erin Lee Carr kuvasi, miten suhde oli tasaveroinen eikä Gypsy kokenut painostusta, vaan hän teki omia valintojaan Nicholaksen suhteen. Gypsy itse on kuvaillut Nicholaksen ehdottaneen hänen mielestään hieman omituisiakin juttuja, joita hän kuitenkin päätyi omasta tahdostaan tekemään.

Gypsy ja Nicholas olivat ajan saatossa päätyneet keskustelemaan siitä, miten he voisivat olla oikeasti yhdessä eli miten Gypsy pääsisi pakenemaan kotitilannettaan. Gypsyn pinna oli kiristynyt kiristymistään ja hän tiedosti hyvin, että häntä kaltoinkohdeltiin. Hänellä ei ollut keinoja selvittää tilannetta. Hän ei uskonut kenenkään voivan auttaa – kenenkään paitsi Nicholaksen, siis.

Kun leffateatteritapaaminen oli flopannut, Gypsy kysyi Nicholakselta, tekisikö tämä mitä tahansa hänen eteensä. Nicholas vastasi myöntävästi. Gypsy kertoi laittaneensa Nicholakselle viestin, että auttaisiko tämä pääsemään eroon hänen äidistään. Nicholas myöntyi. He eivät heti puhuneet murhasta, mutta keskustelu eteni siihen suuntaan pikkuhiljaa. Gypsy koki, ettei itse pystyisi tekemään sitä, mutta Nicholas uskoi pystyvänsä. Ensimmäistä kertaa murhasta puhuttiin toukokuun 2014 tienoilla. Nicholas vakuutti, ettei häntä haittaisi ryhtyä tappajaksi, koska hän kertoi pahan puolensa tekevän sen. Ja tuo paha puoli hänestä nauttisi tappamisesta.

Kesäkuussa 2015 Nicholas matkusti Wisconsinista Missouriin ja varasi itselleen hotellihuoneen. Gypsy valmistautui tulevaan iltaan, jolloin he toteuttaisivat suunnitelmansa. He viestittelivät toisilleen suunnitelman etenemisestä koko päivän. Gypsy kertoi jättävänsä hanskat Nicholakselle ulko-oven eteen, ja hän jätti ulko-oven myöskin lukitsematta, jotta mies pääsisi sisään. Murha-aseena käytettävän veitsenkin Gypsy otti valmiiksi esiin. Hän ja Dee Dee lakkasivat toistensa kynnet viimeisenä iltana. Kun Dee Dee oli nukahtanut, viimeiset sanat olivat olleet ”älä satuta minua”, kuten Gypsy myöhemmin kertoi.

Nicholas tuli yöllä asuntoon. Gypsy meni toiseen huoneeseen, kun Nicholas meni äidin makuuhuoneeseen, ja iski naista useita kertoja veitsellä selkään. Gypsy kuunteli samalla toisessa huoneessa. Dee Dee oli kuollessaan 48-vuotias. Kun äiti oli kuollut, pari tilasi taksin. Äidin kätköistä löytyi 4 000 dollaria käteistä rahaa, jotka he ottivat mukaansa. Gypsy oli pakannut tavaroitaan, otti jalat alleen ja nousi taksiin, joka vei heidät Nicholaksen hotellille. Siellä he viettivät yön. Seuraavana aamuna he aikoivat matkustaa bussilla Wisconsiniin Nicholaksen kotiin. Murhaväline arvelutti erityisesti Gypsyä, sillä hän ei halunnut joutua sen kuljettamisesta vaikeuksiin. He päätyivät lähettämään veitsen Nicholaksen kotiin postipaketilla ennen kuin nousivat bussiin.

Perillä Nicholaksen luona tämän äiti tuli ovella vastaan ja Gypsy esiteltiin hänelle. Seuraavat päivät Gypsy asui siis Nicholaksen talossa. Postitettu veitsi tuli perille, eikä kukaan muu perheenjäsenistä päässyt avaamaan sitä. Gypsy alkoi miettiä, milloin hänen äitinsä löydettäisiin ja hän halusi varmistaa, että se tapahtuisi ennemmin kuin myöhemmin. Siksi hän keksi, että he voisivat laittaa jonkun hälyttävän viestin Facebookiin, jotta ihmiset menisivät tarkistamaan Dee Deen vointia.

 

IV: Kesäkuun 14. päivä vuonna 2015

Oli sunnuntai ja erityisen kuuma kesäpäivä. Ihmiset suosivat uloslähtemisen sijaan sisätiloja ilmastoinnin vuoksi.

Kim Blanchard avasi Facebookinsa ja huomasi päivityksen, jonka useat muut olivat myös kauhukseen huomanneet. Se oli Dee Gyp Blancharden sivuilla ja siinä luki: That Bitch is dead! – eli ämmä on kuollut. Jotkut olivat jo kommentoineen postaukseen hämmentyneinä ja he luulivat, että tili oli hakkeroitu. Pelättiin myös perheen hengen puolesta. Samana päivänä ilmestyi kommenttikenttään saman käyttäjän kirjoitus, jossa luki isoilla kirjaimilla näin: I fucken SLASHED THAT FAT PIG AND RAPED HER SWEET INNOCENT DAUGHTER…HER SCREAM WAS SOOOO FUCKEN LOUD LOL – eli vapaasti suomennettuna: iskin sitä lihavaa sikaa ja raiskasin hänen viattoman tyttärensä, hän huusi vitun lujaa.

Kim soitti perheen kotinumeroon, mutta sieltä ei vastattu. Hän ja hänen aviomiehensä David huolestuivat sen verran, että he päättivät mennä tarkistamaan tilanteen Blanchardien talolle, jonne oli jo kerääntynyt muitakin huolestuneita naapureita. Ovelle koputtaminen ei tuottanut vastausta. Koska perheen pakettiauto oli pihassa, naapurit eivät uskoneet, että äiti ja tytär olisivat lähteneet esimerkiksi sairaalareissulle kenellekään ilmoittamatta. Kim päätti soittaa hätänumeroon ja selosti tilanteen. Poliisien kädet olivat sidotut, koska etsintälupaa ei ollut. David päätti kiivetä talon ikkunasta sisälle tarkistamaan sisätilat. Mitään ihmeellistä ei heti osunut silmään. Outona hän piti sitä, että ilmastointi oli tosi lujalla ja talo oli pimeänä. Kaikkialla oli kuitenkin suhteellisen siistiä eikä ilmiselviä murtautumisen tai ryöstön jälkiä ollut. David laski talossa kulkiessaan, että kaikki Gypsyn käyttämät kolme pyörätuolia olivat asunnossa, mikä lisäsi hälytyskelloja, koska Gypsy ei pystynyt kulkemaan ilman niitä.

Kim kertoi poliisille Facebook-postausta myöten kaine, mitä he olivat saaneet selville. Postauksen kommenteissa ihmiset kyselivät aktiivisesti, missä mennään, ja pian oli pystyssä jo sivusto Praying for Gypsy and Dee Dee. Kim päivitti tietoja kommentteihin ja kertoi huolestuneille, että poliisi oli kutsuttu ja asiaa tutkitaan.

Poliisi sai etsintäluvan taloon illalla varttia vaille yksitoista. David ei ollut etsinyt koko taloa läpi, sillä poliisien tutkiessa taloa he löysivät Dee Deen makuuhuoneestaan. Hän makasi kasvot alaspäin ja hänen selässään oli useita veitsen iskuja. Dee Dee oli kuollut. Vaikutti siltä, että kuolemasta oli jo useita päiviä aikaa. Gypsya ei löydetty asunnosta ja ihmiset pelkäsivät tytön puolesta, sillä tämähän oli liikuntarajoitteinen ja haavoittuvainen monista sairauksistaan johtuen.

Kim järjesti seuraavana päivänä eli 15. kesäkuuta kokoontumisen, jossa ihmiset voisivat jutella asiasta ja rukoilla Gypsyn puolesta. Kim perusti myös GoFundMe-sivuston, jolla keräsi rahaa Dee Deen, ja mahdollisesti myös Gypsyn, hautajaisia varten. Poliisi aloitti tutkinnan ja yksi heidän jututtamistaan naapureista oli Gypsyn ystävä Aleah. Hän oli ainut, joka tiesi kertoa Gypsyn salaisesta poikaystävästä. Hän näytti heidän käymänsä Facebook-keskustelut koskien Nicholasta. Poliisit pistivät nimen muistiin ja alkoivat jäljittää sitä, mistä Dee Gyp Blancharden sivuille tullut postaus oli tehty. Ip-osoite paljasti paikaksi Wisconsinin ja osoite yhdistyi nimenomaan tuohon Nicholas Godejohnin koneeseen.

15. kesäkuuta poliisi oli värvännyt Wisconsinin paikallisen poliisivoiman käymään Godejohnien talolla. Poliisit varustautuivat hyvin, sillä heillä oli syytä epäillä, että Gypsyä pidetiin panttivankina ja Nicholas, tai kuka ikinä hänet olikaan napannut, saattoi olla aseistettu ja vaarallinen. Kaikkihan luulivat tässä kohtaa, että Gypsy oli puolustuskyvytön, sillä tämän jalat eivät toimineet eikä hänellä ollut omaa pyörätuoliaan käytössä. Talo saarrettiin hyvin rauhanomaisesti, ja Nicholaksen äiti oli vastannut oven koputukseen. Nicholas ja Gypsy löytyivät Nicholaksen huoneesta hyvässä kunnossa.

Media sai kuulla, että Gypsy oli löytynyt ja kaikki huokaisivat helpotuksesta. Heräsi kuitenkin huoli siitä, kuka nyt huolehtisi Gypsystä, kun tämä äiti on kuollut. Rod oli kuullut Gypsyn katoamisesta ja soittanut itkuisena vaimolleen. He miettivät, miten he voisivat huolehtia Gypsystä yhtä hyvin, kuin Dee Dee oli tehnyt.

Pian otsikoissa oli varsin dramaattinen lause. She can walk. Hän osaa kävellä. Juttu kääntyi päälaelleen, kun selvisi, että Gypsy ei oikeasti tarvinnut pyörätuolia vaan käveli omilla jaloillaan kuin kuka tahansa muu. Rod näki tyttärensä kävelevän ensi kertaa videossa, jossa näytettiin Gypsyn kulkevan kuulusteltavaksi Wisconsinin poliisilaitoksella. Ensin tuli hämmennys ja pieni ilo siitä, että näin oli.

Kuulusteluissa Gypsyä ja Nicholasta kuulusteltiin erikseen. Gypsylle kerrottiin ikään kuin sivulauseessa, että hänen äitinsä oli kuollut, ja tämä purskahti itkuun eikä voinut uskoa kuulemaansa. Kun kuulustelu jatkui, Gypsy väitti ensin, ettei hänellä ollut mitään tekemistä murhan kanssa. Nicholas puolestaan tunnusti murhan hyvin pian, ja lisäksi hän kertoi rakastavansa Gypsyä.

Ei kulunut kauaa, kun tarina alkoi toden teolla avautua. Gypsy ei kärsinyt mistään niistä sairauksista, joita äiti oli väittänyt hänellä olleen. Poliisit saivat pitkän kaivelun jälkeen käsiinsä Gypsyn potilaspaperit, joiden mukaan mitään vakuuttavaa sairautta ei ollut koskaan tytöstä löydetty. Myös nuo väitetysti Katrina-hurrikaanissa tuhoutuneet paperit olivat tallella. Gypsy oli luullut olevansa todellisuutta nuorempi, eli tuohon aikaan 19-vuotias, kun hänelle paljastettiin oikean iän olleen 23. Nicholas taas oli ollut 26-vuotias tapahtuma-aikaan.

Asiantuntijat kokosivat yhteen tarinan palasia ja oli hyvin selvää, että Gypsy oli itse ollut uhri koko elämänsä ajan. Tämä muutti tulevaa oikeuskäsittelyä hyvin olennaisesti. Sekä Gypsy ett Nicholas olivat alustavasti saaneet syytteet ensimmäisen asteen murhasta, mutta Gypsylle järjestettiin sopimus eli plea deal, jossa hän myöntäisi syyllisyytensä tappoon.

Gypsy oli kärsinyt kolmen kuukauden iästä lähtien äitinsä laajamittaisesta ja järjestelmällisestä pahoinpitelystä ja kaltoinkohtelusta. Kaikki hänen elämänsä aikaiset tapahtumat eivät ole edes tiedossa. Osin siksi, että Gypsy ei voi kaikkea muistaa tai tietää, osin siksi, että Dee Dee oli kuollut eikä pitänyt minkäänlaista päiväkirjaa, ja osin siksi, että kaikesta ei ollut kirjallisia tai kuvallisia dokumentteja. Gypsy oli mitä ilmeisimmin saanut lääkkeitä sekä omilla resepteillään, että ilman reseptiä apteekista ja miksei myös esimerkiksi äidin resepteillä. Äiti oli tainnuttanut tyttöä lääkkeillä, sillä osa lääkkeistä oli rauhoittavia, eikä Gypsyllä ollut todellisuudessa mitään rauhoitusta vaativaa oiretta. Ruokaletku mahdollisti sen, että äiti saattoi antaa tytölle ihan mitä vain ja milloin vain. Osa Gypsyn kokemista oireista oli epäilemättä oikeita, sillä ne saattoivat tulla turhien lääkkeiden sivuvaikutuksina. Sairaaksi tekemisen lisäksi kaltoinkohteluun sisältyi ulkomaailmasta eristäminen ja muiden sosiaalisten kontaktien katkaiseminen. Vaikka Gypsy alkoi varttuessaan tajuta, että kaikki ei ollut ihan niin kuin äiti väitti, ei hänkään ymmärtänyt olleensa täysin terve koko ajan.

Kun huijaus tuli esiin, monet kokivat pettymyksen ja loukkaantumisen tunteita, kuten usein ihmiset kokevat tajuttuaan tulleensa petetyksi. Monet olivat tietysti myös pahoillaan siitä, etteivät he itse olleet tajunneet Gypsyn ahdinkoa, ja kokivat siitä epäilemättä myös jonkinasteista syyllisyyttä. Huijaus oli ollut niin valtava, että sen lisäksi, että kaikki perheestä koskaan kuulleet ihmiset olivat vakuuttuneita tarinan oikeellisuudesta, myös tosiaan nuo monet eri hyväntekeväisyysjärjestöt olivat menneet lankaan. Kyseessä oli siten myös talousrikos. Dee Dee ei ollut kerännyt kovinkaan suurta omaisuutta kuitenkaan, sillä usein lahjoitukset olivatkin olleet jotakin konkreettista – kuten matkoja. Hänen omaisuutensa koostui lähinnä käteisestä, jota hänellä oli kuollessaan joidenkin tuhansien dollarien verran.

Heinäkuussa 2016 Gypsy Rose myönsi syyllisyytensä äitinsä tappoon ja sai siitä minimirangaistuksen eli kymmenen vuotta vankeutta. Hän siirtyi suorittamaan tuomiotaan vankilaan Missourissa. Hän oli tuolloin 24-vuotias.

Nicholas Godejohnin murhaoikeudenkäynti alkoi marraskuussa vuonna 2018. Gypsy toimi yhtenä todistajista, mutta heidän vangitsemisensa jälkeen pari ei ollut puhunut toisilleen kertaakaan. Oikeudessa pohdittiin sitä, kuinka paljon Nicholaksen autismikirjon häiriö vaikutti tämän harkintakykyyn. Asiantuntijoiden mukaan hän oli ollut syyntakeinen, ja motiivina tekoon olivat seksuaalinen halu sekä halu olla yhdessä Gypsyn kanssa. Nicholas itse esitti, että rakkaus Gypsyä kohtaan oli ollut sokaisevaa. Tutkimuksissa selvisi, että Nicholaksen älykkyysosamäärä oli tavanomaista alhaisempi, ja hän vastasi mieleltään ennemmin lasta kuin aikuista miestä. Tutkinnan aikana oli käyty läpi laajasti Nicholaksen ja Gypsyn välistä viestittelyä, josta kävi selvästi esiin murhan suunnittelu ja kummankin osapuolen halukkuus suorittaa se. Valamiehistö totesi Nicholaksen syylliseksi ja hän sai helmikuussa 2019 siitä elinkautisen vankeusrangaistuksen ilman ehdonalaisen mahdollisuutta.

 

V: Münchhausen by proxy

Koska Dee Dee oli jo kuollut eikä häntä ollut diagnosoitu elinaikanaan, oli mahdotonta varmuudella diagnosoida häntä kuoleman jälkeen.

Useat asiantuntijat näkivät kuitenkin lukuisia hälytysmerkkejä, jotka viittasivat välilliseen Münchhausenin oireyhtymään. Münchhausenin oireyhtymä tunnistettiin vuonna 1951 ja sen välillinen muoto vuonna 1977. Varsinaisessa Münchhausenin oireyhtymässä henkilö sepittää itselleen sairauksia ja välillisessä muodossa henkilö sepittää sairauksia huollettavalleen. Suurin osa näistä välillisistä tapauksista koskee vanhempaa ja lasta – useammin vielä äitiä ja lasta. On nähty myös tapauksia, joissa kyse on muusta huoltosuhteesta. Oireyhtymät kuuluvat itseaiheutettuihin häiriöihin, ja lisäksi niihin liittyy usein vaikea persoonallisuushäiriö.

Dee Deen ja Gypsyn tapauksessa oireyhtymään viittasi ensinnäkin se, että Gypsy todettiin vangitsemisensa jälkeen täysin terveeksi ja hänen runsas lääkityksensä päästiin purkamaan kokonaan pois. Hän pystyi kävelemään eikä hänen älyllisissä toiminnoissaan todettu mitään suurempaa häiriötä. Dee Dee oli vakuuttanut tytön olleen monin tavoin sairas, jopa silloinkin, kun lääkärit selvästi kertoivat tutkimustulosten olleen negatiivisia. Tutkimuksiin johti usein äidin kertomus, eikä Gypsystä itsestään löytynyt aina tutkittuna mitään poikkeavaa. Jos Dee Dee oli sanonut Gypsyn kuolanneen, kouristaneen, tai mitä ikinä, kertomusta uskottiin, kuten usein potilasta uskotaan. Jos lääkäreillä heräsi epäilyksiä, Dee Dee vaihtoi hoitopaikkaa. Tämä on hyvin tyypillistä oireyhtymää sairastaville. He eivät sitoudu pitkiin hoitosuhteisiin, vaan ikään kuin shoppailevat terveydenhuollossa. Yhdysvalloissa tieto kulki huonosti, jos ollenkaan, eri sairaaloiden välillä, joten aiempi sairaushistoria saattoi olla suuresti pelkästään Dee Deen sanan varassa.

Yksi lääkäri, lastenneurologi nimeltä Bernardo Flasterstein, oli kenties lähimmäksi totuutta päässyt ammattilainen. Vuonna 2007 hän oli epäillyt Dee Deen kertomuksia ja viitannut tähän toiselle lääkärille antamassaan lausunnossa kirjaten, että äiti ei ole hyvä tarinankertoja. Tuolloin Gypsyllä oli jo diagnosoitu väitetysti lihasdystrofia, mutta Flastersteinin tekemissä testeissä ja tutkimuksissa ei ollut mitään siihen viittaavaa. Hän oli ottanut yhteyttä Gypsyä aiemmin New Orleansissa hoitaneeseen lääkäriin, joka kertoi negatiivisista tutkimustuloksista aikanaan heidän päässään ja siitä, että ne kuultuaan äiti oli vienyt Gypsyn pois heidän hoidostaan. Dee Dee oli mahdollisesti saanut käsiinsä Flastersteinin lausunnon eikä enää palannut samaan paikkaan hoitoon. Myöhemmin lääkäri tunnisti kyllä hälytysmerkit ja katui sitä, ettei ollut aikanaan tehnyt enempää tytön hyväksi.

Yksi tyypillinen ja vaarallinenkin asia Dee Deen kohdalla oli se, että hän oli työskennellyt myös hoitajana, joten hän tunsi jonkin verran sanastoa ja sairauksia, ja oli siten aina sanavalmis hoitohenkilökunnan edessä ja sai kaikki uskoteltua, että Gypsy oli niin sairas kuin oli.

Rolling Stonen artikkelissa siteeratun Münchhausen-ekspertin, psykiatri Marc Feldmanin, mukaan vaikutti siltä, että Dee Deetä olivat ajaneet huomionhakuisuus ja taloudellinen hyöty. Perhehän sai vuosien mittaan lukuisia lahjoituksia, avustuksia, ilmaisia tavaroita, matkoja ja jopa kodin. Tämä psykiatri oli suuresti perehtynyt tähän tapaukseen, vaikka toki muutkin asiantuntijat tulkitsivat tapauksen tällaiseksi.

Feldman kertoi, kuinka useilla välillisen Münchhausenin oireyhtymän uhreiksi joutuneilla ja siitä selvinneillä voi olla aikuisiällä vastassaan post-traumaattinen stressireaktio ainakin flashbackien muodossa. Uhrilla voi olla myös vaikeuksia erottaa totuutta valheesta ihan yleisestikin, ja lisäksi he saattavat karttaa terveydenhuoltoa luottamuspulan vuoksi.

 

VI: Aftermath

Vankilassa Gypsy Rose oli täysin eri ihminen, kuin millaisena kaikki olivat hänet tunteneet.

Vankeutensa aikana hän alkoi käydä koulua ja aloitti valokuvausharrastuksen. Hän tapasi vankilassa miehen, jonka kanssa meni pian kihloihin ja heillä oli ainakin vuoden 2019 uutisoinnin mukaan avioitumisaikeet. Gypsyn perhe tunsi myös miehen ja he olivat iloisia Gypsyn puolesta.

Gypsy kertoi mielellään elämästään haastatteluissa ja dokumenteissa. Tunnetuin tapauksesta tehty dokumentti on Mommy Dead and Dearest, joka löytyy HBO:lta. Uudempi dokumentti on nimeltään Gypsy’s Revenge. Gypsyn puhe muuttui lapsenomaisen kimeästä hieman matalammaksi, vaikka vielä korkea olikin. Hänen hiuksensa kasvoivat pitkiksi ja ensimmäisen vankilavuotensa aikana hän sai korjattua alipainoaan seitsemällä kilolla. Hän kertoi, että tajusi nyt Nicholakseen kohdistuneiden tunteiden olleen vain ihastumista eikä rakkautta. Hän kertoi kaipaavansa äitiään, mutta tiedosti hyvin kokeneensa äärimmäistä pahoinpitelyä elämänsä alusta alkaen.

Gypsyn puhumat lauseet olivat pitkiä ja oivaltaviakin, eikä olisi voinut uskoa, että kyseessä oli sama nuori nainen, jonka äiti väitti jääneen älykkyydeltään lapsen tasolle. Kiinnijäämisensä jälkeen Gypsy oli jäänyt kiinni myös joistakin valheista kertoessaan aiemmasta elämästään. Isä ja äitipuoli arvelivat sen johtuneen siitä, että. Gypsy ei vielä uskaltanut kertoa kaikesta kokemastaan. Isä Rod pelkäsi sitä, mitä Dee Dee oli mahtanut kertoa Gypsylle hänestä kaikkien noiden vuosien aikana. Hän toivoi pystyvänsä muodostamaan jatkossa Gypsyn kanssa läheisen suhteen, ja kaikesta päätellen he alkoivatkin heti Gypsyn kiinnijäämisen jälkeen pitää tiiviimmin yhteyttä.

Hänen todettiin tarvitsevan paljon kuntoutusta kaiken kokemansa jälkeen. Osa kiisteli siitä, olisiko hänen kuulunut saada vankeustuomiota taposta ollenkaan. Hän aloitti terapian vankeusaikanaan.

Gypsy on viime vuosina kertonut suunnittelevansa kirjan kirjoittamista omasta elämästään. Hän odottaa innokkaasti vapautumistaan, joka olisi mahdollista aikaisintaan 7 ja puolen vuoden vankeusajan jälkeen, eli vuoden 2024 tienoilla.

 

 

Vaikka nyt tiedämme hyvin tämän tapauksen läpikotaisin, niin aikanaan koko tarinan paljastuminen suurelle yleisölle oli aika shokeeraavaa. Huijaus oli ollut niin täydellinen ja äiti oli ollut niin sairas ja manipuloiva, ettei monella ollut valitettavasti epäilystäkään siitä, mitä oikeasti oli tekeillä. Kaikki pienet yksityiskohdat menivät ihmisiltä ohi. Miksi Blachardien talon ikkunat oli tummennettu niin, ettei niistä nähnyt läpi? Miksi Gypsy ei saanut tavata ketään ilman äitinsä läsnäoloa? Miksi Gypsy ei saanut tietää oikeaa ikäänsä?

Tapausta on mielestäni vaikeaa käsittää myös sen vuoksi, että Gypsy Rose oli sekä uhri että tekijä, kuten äitinsäkin. Nicholaskaan ei ollut tyypillinen verenhimoinen murhaaja, vaan tekoon päädyttiin kuitenkin monen asian summana. Münchhausenin oireyhtymä on oikeasti tosi harvinainen ilmiö, minkä vuoksi osittain hälytysmerkit menivät ohi niin monelta terveydenhuollon ammattilaiselta.

Lastensuojeluilmoitusten tekoon en jaksoon perehtyessäni törmännyt, vaan ainoastaan tuo yksi poliisille tehty ilmoitus oli kaiken kaikkiaan tehty huolen osoituksena vuosien saatossa.

Tästä tapauksesta on tosiaan tehty kaksikin dokumenttia eli HBO:lta löytyvä Mommy Dead and Dearest sekä ainakin Youtubesta löytyvä Gypsy’s Revenge. Itse suosittelen myös vahvasti Hulun minisarjaa The Act, vaikka se ottaakin pieniä taiteellisia vapauksia kerronnan suhteen. Se löytyy myös HBO:lta.

 

Lähteet:

 1. Mommy Dead and Dearest (dokumentti; HBO; 2017)
 2. Gypsy’s Revenge (dokumentti; Youtube; 2018)
 3. https://www.rollingstone.com/tv/tv-features/mommy-dead-and-dearest-doc-on-gypsy-blanchard-what-we-learned-109542/ (luettu 26.2.2021)
 4. https://eu.news-leader.com/story/news/local/2017/05/10/gypsy-blanchard-everything-you-need-know-case/101499166/ (luettu 26.2.2021)
 5. https://www.rollingstone.com/tv/tv-features/mommy-dead-and-dearest-doc-on-gypsy-blanchard-what-we-learned-109542/ (luettu 26.2.2021)
 6. https://eu.news-leader.com/story/news/crime/2016/07/06/munchausen-expert-says-gypsy-blanchard-case-unprecedented/86763054/ (luettu 26.2.2021)
 7. https://www.rollingstone.com/culture/culture-news/mommy-dead-dearest-gypsy-rose-dee-dee-blanchard-755979/ (luettu 26.2.2021)
 8. https://www.harpersbazaar.com/culture/film-tv/a26887708/the-act-dee-dee-gypsy-blanchard-murder-trial-timeline/ (luettu 26.2.2021)
 9. https://www.vulture.com/2019/05/the-act-the-true-story-of-gypsy-rose-and-dee-dee-blanchard.html (luettu 26.2.2021)
 10. https://www.buzzfeednews.com/article/michelledean/dee-dee-wanted-her-daughter-to-be-sick-gypsy-wanted-her-mom (luettu 27.2.2021)
 11. https://eu.news-leader.com/story/news/local/ozarks/2019/04/12/gypsy-blanchard-engaged-married/3451324002/ (luettu 2.3.2021)
 12. https://eu.news-leader.com/story/news/crime/2019/02/22/nicholas-godejohn-sentenced-life-prison-blanchard-murder/2949249002/ (luettu 2.3.2021)
 13. https://eu.news-leader.com/story/news/crime/2016/07/06/munchausen-expert-says-gypsy-blanchard-case-unprecedented/86763054/ (luettu 2.3.2021)
 14. https://www.oxygen.com/killer-couples/crime-time/gypsy-roses-former-boyfriend-nick-godejohn-childhood (luettu 2.3.2021)
 15. https://www.goodhousekeeping.com/life/entertainment/a27021566/gypsy-rose-blanchard-boyfriend-nicholas-godejohn/ (luettu 2.3.2021)
 16. https://www.refinery29.com/en-us/2019/04/228629/was-dee-dee-blanchard-sick-diabetes-real (luettu 3.3.2021)
 17. https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartikkeli/lapselle-sepitetty-tai-aiheutettu-sairaus/?public=645cf3183503b35ef0a4dab9533ada49 (luettu 14.11.2021)

Jaa sisältöä myös kavereille

Liittyvät kirjoitukset

Ian Watkins

sisältövaroitus: lapsiin ja eläimiin kohdistuva seksuaaliväkivalta   Suosittu brittibändi Lostprophets myi 15 vuoden uransa aikana 3,5 miljoonaa albumia. Vuonna

Lue lisää

Duffyn tarina

sisältövaroitus: seksuaaliväkivalta   Duffy eli koko nimeltään Aimée Anne Duffy on walesilainen poptähti, joka tunnetaan erityisesti menestysalbumistaan Rockferry, joka

Lue lisää

Joyce Carol Vincent

Miten nuori nainen saattoi olla kuolleena kodissaan yli kaksi vuotta ennen kuin kukaan huomasi?   Naisen ruumis löydettiin asunnostaan

Lue lisää