Podcast-aiheiset

Kaikki suomalaiset true crime -podcastit?!

Päivitetty 28.9.2021

Tässä tulee jättipostaus, jossa pyrin luettelemaan läpi kaikki suomalaiset true crime -podcastit. Lopuksi kerron omat suosikkini. Tätä postausta varten kysyin kuulijoilta Instagramissa (@murhananatomiapodcast) mielipiteitä siitä, mitä asioita kertoisin kustakin podcastista.

Käyn nyt läpi kaikki niin sanotusti perinteiset true crime -podcastit, joissa jokainen jakso käsittelee yhtä tai useampaa (henki)rikostapausta. Toiselta nimeltään nämä voisivatkin olla tapauskoosteita.

Teen jatkossa postauksen, jossa käyn läpi podcasteja, jotka käsittelevät rikostapauksia hieman erityyppisesti, esimerkiksi päästämällä itse rikoksentekijät ääneen. Rajaan pois pelkkiin mysteereihin tai paranormaaleihin ilmiöihin ja muihin kummallisuuksiin keskittyvät podcastit selkeyden vuoksi.

 

Säännöllisesti julkaisevat podcastit

Osa julkaisee joka viikko ja osa taas tekee kausittaista podia, joka kautensa aikana on säännöllinen.

Tässä on listattuna jaksomäärän mukaisessa järjestyksessä toistaisesti hyvinkin aktiiviset podcastit. Jaksoja on laskettu vuoden 2020 loppuun asti. Nämä podcastit jatkavat kuitenkin julkaisemista tänäkin vuonna 2021, joten jaksoja on enemmän, kuin miltä näyttää!

Jäljillä 98 jaksoa viikottainen
Maanantaimysteeri 54 jaksoa viikottainen
Pahuuden jälkeen 46 jaksoa viikottainen 2 tapausta/2 kertojaa
Murhan anatomia 31 jaksoa viikottainen kauden aikana vaihtuva teema
Murha Joka Tapahtui 30 jaksoa viikottainen kauden aikana ratkaistut tapaukset
Murha mielessä 21 jaksoa kuukausittainen eurooppalaiset tapaukset
Usvan peitossa 20 jaksoa joka toinen viikko suomalaiset tapaukset
Kylmiä väreitä 16 jaksoa kausittainen
Pahan äärellä 12 jaksoa 1-2 kertaa kuukaudessa
Ratkaistu 8 jaksoa viikottainen kauden aikana ratkaistut tapaukset
Palmujen varjoissa 5 jaksoa viikottainen espanjalaiset tapaukset
JOKU TIETÄÄ JOTAIN 3 jaksoa viikottainen ja kausittainen

Osa julkaisee jaksoja ennalta-arvaamattomiin aikoihin, mutta kuitenkin tasaiseen tahtiin, joten lasken heidät kyllä aktiivisiksi ehdottomasti! Tähän lukeutuvat podcastit, jotka kaikesta päätellen eivät ole lopettaneet podcastiaan, vaikka taukoa pitäisivätkin.
Aktiiviset podcastit

I don’t like Mondays 18 jaksoa
Hollywoodin rikosrekisteri 15 jaksoa viihdemaailman (henki)rikokset
Huonossa Seurassa 15 jaksoa ruotsalaiset tapaukset
Pimeä puoli 14 jaksoa
Matka pimeyteen 11 jaksoa
Arka asia 8 jaksoa yhteiskunnallispainotteinen
Jumalaton 8 jaksoa
Sementtikorkkarit 8 jaksoa 2 tapausta/2 kertojaa
Valonarka 6 jaksoa
Varjojahti 5 jaksoa Golden State Killer (EAR-ONS)
Tappokeitto 2 jaksoa
Sumua ja kallonpalasia 1 jakso
Piinan Kirous 1 jakso

 

Vuonna 2021 aloittaneet podcastit

Nämä ovat tietysti sellaisia, joiden julkaisutahdista ei ole tietoa eikä jaksojakaan ole ehtinyt vielä tulla montaa. Tästä voit napata hyvät tärpit uuteen podcast-vuoteen ja alkaa seurata suosikkejasi.

Pimeän Verho 4 jaksoa 2/21 loppuun mennessä suomalaiset tapaukset
Kuolemaantuomitut 1 jakso 2/21 loppuun mennessä kuolemaantuomitut
Kalmisto true crime ja okkultismi
Varjoissa 2 jaksoa 2/21 loppuun mennessä
Syyllinen 2 tapausta/2 kertojaa
Rikos ja ratkaisu 1-2 tapausta/2 kertojaa
Ikkunat kii tapaukset Venäjältä ja Neuvostoliitosta
Varjoton mysteerit
Roviopod
Psyykepod
Raaimmat murhat
Lopullinen
Murhakertomuksia
Pahan alku
Suljetuin ovin
Se oli murha kausittain vaihtuva teema
Poissa katoamiset ja muut mysteerit
Mustetahra
Ilman vastausta katoamistapaukset ja vuosien jälkeen selvinneet
Johtolankoja

 

Toistaiseksi lopettaneet tai pidemmällä tauolla olevat podcastit

Nämä ovat minun nähdäkseni joko lopettaneet tai julkaisuväli on jo useamman kuukauden pituinen. Omien tietojeni mukaan vain Huorapuutarha on ilmoittanut virallisesti, että on laittanut lopullisesti pillit pussiin.

Huorapuutarha 72 jaksoa kausittainen 2 tapausta/2 kertojaa
Murhapäiväkirjat 17 jaksoa
Murharadio 16 jaksoa
Murhamaanantai 10 jaksoa
Rikoksia ja mysteereitä 8 jaksoa
Katoamismysteerit 3 jaksoa
Hämärässä 3 jaksoa
Kriminaalitapaus 3 jaksoa
Tämä häiritsee mua 2 jaksoa

 

Mitä podcasteja itse kuuntelen ja miksi?

Aloitin keväällä 2019 kuuntelemaan podcasteja ensimmäistä kertaa ja silloin listalla oli mm. Potterless, Auta Antti, Papupata ja Jäljillä. Jäin ”koukkuun” true crime -genreen Jäljillä-podcastin myötä ja seuraavaksi kuuntelin Huorapuutarhaa, eikä kestänyt kauaa, kun kaikki 72 jaksoa oli kahlattu läpi vuoden 2019 loppuun mennessä. Silloin alkoi myös kypsyä ajatus omasta podcastista, mutta ehkä siitä lisää myöhemmin…

Kuuntelen todella montaa rikospodcastia kuten myös muutamaa muunkin aiheen podcastia, ja olen yrittänyt tutustua mahdollisimman moneen suomalaiseen rikospodcastiin edes yhden jakson verran. Postauksen kirjoittamisen aikoihin kuuntelin säännöllisesti noin kahtatoista suomalaista ja ulkomaista true crime -podcastia.

Nämä podcastit ovat suosikkejani:

 

Maanantaimysteeri

Tykästyin hostin rauhalliseen ja johdonmukaiseen tyyliin. Taustatutkimus vaikuttaa riittävän kattavalta ja on esitetty hyvin loogisesti ja mukaansatempaavasti. Valitut aiheet ovat yllättäneet kerta toisensa jälkeen. Suosikkejani ovat jopa olleet ne jaksot, joissa ei käsitellä varsinaista henkirikosta vaan kerrotaan esimerkiksi trans-antarktisesta seikkailusta tai aivan käsittämättömästä verinäytehuijauksesta seksuaalirikostutkinnan yhteydessä.

 

Hollywoodin Rikosrekisteri

Tässä podcastissa aiheen rajaus on mennyt ihan nappiin ja tapaukset ovat olleet todella mielenkiintoisia – osasta en ollut ennen kuullutkaan, kuten lapsitähti Judith Barsista. Kerronta on rauhallista ja jopa hyvän maun rajoissa dramaattista. Erityisesti pidän äänimaailmasta, koska jakson taustalla kuuluu hyvin valittu taustamusiikki, joka kehystää puheääntä ja tarinaa hienosti.

 

Suhtnormaali

Melko uusi tuttavuus, joka aloitti viime vuoden 2020 loppupuolella ja kertoo erilaisista oudoista ilmiöistä, kuten avaruusolioista, salaliittoteorioista ja legendaarisista hirviöistä (Loch Nessin jaksoa odotellessa…). Arvostan suuresti sitä, että tämä podcast nojaa rankasti tieteeseen ja luotettavaan tietoon pitäen menon kuitenkin rennon letkeänä.

 

Palmujen Varjoissa

Tästä tuli myös nopeasti yksi suosikeistani aloitettuaan vuoden 2020 loppupuolella. Kerronta on todella vaivattoman kuuloista ja hyvin jäsenneltyä. Host asuu itse Espanjassa ja kertoo tapauksia kotimaastaan. Tästä johtuen jaksoissa on lisämausteena espanjalaisen kulttuurin esittelyä kuhunkin jaksoon liittyen. Tämä luo kivasti kontekstia tapauksen ympärille.

Jaa sisältöä myös kavereille

Liittyvät kirjoitukset

Yorkshiren noita

Euroopan noitavainot sijoittuivat osapuilleen 1400-luvun lopulta 1700-luvun puoleen väliin. Tätäkin myöhemmin noitia tavattiin oikeudessa. Iso-Britanniassa noituudesta ei voinut enää

Lue lisää

Ian Watkins

sisältövaroitus: lapsiin ja eläimiin kohdistuva seksuaaliväkivalta   Suosittu brittibändi Lostprophets myi 15 vuoden uransa aikana 3,5 miljoonaa albumia. Vuonna

Lue lisää

Duffyn tarina

sisältövaroitus: seksuaaliväkivalta   Duffy eli koko nimeltään Aimée Anne Duffy on walesilainen poptähti, joka tunnetaan erityisesti menestysalbumistaan Rockferry, joka

Lue lisää